Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ställföreträdande räddningschef i Mitt Bohuslän, Mikael Svantesson vill se fler kommunarbetare som deltidsbrandmän. Foto: Mitt Bohuslän/SVT

Räddningschefen efterlyser bemanning från kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

De flesta deltidsbrandmän kommer i dag från den privata sektorn, men det kommer inte hålla i längden, menar Mikael Svantesson som är ställföreträdande räddningschef vid Mitt Bohusläns räddningstjänst. I stället efterlyser han fler kommunanställda som får utrymme inom tjänsten att arbeta i beredskap.

– Det är den offentliga förvaltningen som borde bidra med mest bemanning, säger han.

I klippet berättar ställföreträdande räddningschef Mikael Svantesson hur man arbetar på att lösa problemet.

Brastad brandstation är en av de som har mycket svårt att rekrytera deltidsbrandmän. Men problemet är inte unikt utan syns på flera håll i landet, och framförallt när det kommer till de mindre orterna.

– Det hör ju ihop med hur många som bor och arbetar där, säger Mikael Svantesson.

Genom en organisatorisk förändring hoppas man kunna förändra utsikterna framåt för deltidsbrandmännen, och för dialog med kommunerna om hur man kan lösa bemanningen genom så kallade kombitjänster, där en kommunanställd kan arbeta deltid som brandman med beredskap på arbetstid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer