Hör diakonen Eva Erlandsson berätta om de hemlösas situation i klippet ovan. Foto: SVT

Räddningsmissionen: Rekordmånga utsatta söker hjälp

Publicerad

Rekordmånga utsatta människor besöker sedan sommaren Räddningsmissionens frukostcafé i Göteborg. Diakonen Eva Erlandsson berättar att det är allt fler unga som vänder sig dit för en måltid eller annan hjälp. – Det är svårt att hantera och det är sorgligt, vi möter nya människor som vi aldrig träffat förut, säger hon.

Hör Eva Erlandsson berätta om de hemlösas situation i klippet ovan.

Till Räddningsmissionen i Göteborg vänder sig socialt utsatta människor för en måltid, vila, eller för värma sig. Eva Erlandsson berättar att det handlar om hemlösa personer, EU-migranter, papperslösa eller pensionärer.

200 personer – ”All time high”

Vanligtvis brukar antalet besökare vara 150 personer under en dag men i höst har Räddningsmissionen märkt av en ökning av antalet personer som besöker den ideella föreningen.

– Förra måndagen hade vi 200 gäster på en dag och det är all time high sedan detta stället öppnades för 20 år sedan, säger Eva Erlandsson.

Vad tänker du om den ökningen?

– Det är svårt att hantera och det är sorgligt, vi möter nya människor som vi aldrig träffat förut, säger Eva Erlandsson.

Hon menar att gemene man oftast tror att hemlösa främst är äldre män.

– Man ska inte fastna i den bilden, jag tycker vi har fler unga som kommer hit sedan sommaren, säger hon.

”Samhällsklimatet har hårdnat”

Eva Erlandsson tror att ökningen beror på ett hårdare samhällsklimat.

– Jag tänker att det är supersorgligt, för det finns många förlorare i detta. Både den enskilde individen men också samhället, säger hon.

Hon menar att det är naivt att tro att kommunen kan lösa problemen på egen hand, utan det behövs en nationell strategi för att komma i bukt med hemlösheten.

– Om du är hemlös finns det en stor risk att du självmedicinerar med droger och alkohol för att orka, säger hon.

En av dem som dagligen kommer till frukostcafét är Susanne. Hör henne berätta om sin situation i klippet nedan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.