Sjukvårdsledare Andreas Axelsson och medicinskt ansvarig Martin Sandelin pratar med enhetschef Sandra Eggen på brandplatsen i Tibro. Foto: Skaraborgs Sjukhus

Släpade ut dementa ur brinnande äldreboende: ”Jag är väldigt stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i natten räddade personalen demenssjuka och funktionsnedsatta undan elden. Nu berättar ambulanspersonalen vid Skaraborgs sjukhus om räddningsinsatsen under branden på Allégården i Tibro tidigare i år.

– Mina kollegor gjorde ett fantastiskt jobb, jag är väldigt stolt, säger Andreas Axelsson, sjukvårdsledare under insatsen.

När det började att brinna på äldreboendet Allégården i Tibro mitt i natten den 26 januari i år riskerade många äldre att brinna inne. Inuti byggnaden fanns det 63 äldre människor, de flesta demenssjuka och funktionsnedsatta. Tack vare räddningstjänsten och ambulanspersonalen räddades alla.

”Det blev lite känslosamt”

Ambulanspersonalen har för första gången återvänt till brandplatsen. Svartbrända väggar, inrasade tak och förvridna plankor ger påminnelser om branden. En helt förstörd byggnad är redan riven och bortforslad.

Tibro

– Det var lite speciellt att komma tillbaka, det såg annorlunda ut nu. Jag var inte beredd på det, men det blev lite känslosamt. Det berörde, säger Andreas Axelsson.

”Vi drog upp de boende ur sina sängar”

Efter att ha utrett vad som orsakade branden kom polisen fram till att branden var anlagd. Det har sedan tidigare skapat oro i Tibro. Kommunen har satsat på att återställa tryggheten i Tibro kommun och går nu ut och hyllar insatsen vid branden.

– Jag minns hur vi drog upp de boende ur sina sängar, släpade flera på madrasser nedför trapporna och bar rullstolar och rollatorer. Det är mina minnesbilder och så givetvis att allt gick så bra, säger Sandra Eggen, enhetschef för äldrecentrum och social dagverksamhet.

Normalt sett är det inte ambulanspersonalens uppgift att evakuera byggnader, men det fanns ingen annan som kunde ta den uppgiften eftersom räddningstjänsten hade fullt upp med att släcka branden. Sjukvårdsledaren Andreas Axelsson ser samarbetet mellan alla inblandade som det avgörande.

– Det som gör händelsen väldigt unik är att det var så stort och så många drabbade. Hela samhällsfunktionen i Skaraborg var påverkad, det var en hiskelig tur att det inte var värre än det var, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tibro

Mer i ämnet