Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stora vattenmängder på flera håll i Västsverige efter ovädret – starta klippet för att se räddningstjänstens arbete i Stenungsunds kommun. Foto: Mikael Berglund

Räddningstjänsten hårt belastad av måndagens oväder

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningar, nedfallna träd och vattenskadade bostäder. Regnovädret i Västsverige har gjort räddningstjänsten hårt belastad – och nu tvingas man prioritera bort bland annat privata fastigheter för att lägga krutet på samhällsviktiga områden.

Blåsigt väder i kombination med regn, is-smältning och höga vattenflöden är orsakerna bakom de många larm som inkom under måndagen.

Nu prioriteras samhällsviktiga funktioner som exempelvis sjukhus, meddelade räddningstjänsten i ett pressmeddelande strax före lunch på måndagen.

Fastighetsägare bör vara beredda

Sedan tidigt måndag morgon har en rad larm inkommit angående vattenskadade byggnader och översvämmade områden.

I pressmeddelandet betonar Räddningstjänsten vikten av att fastighetsägare själva ska vara beredda på att skydda och ta ansvar för sina fastigheter.

– Som fastighetsägare har du ett stort ansvar för att skydda din egendom, säger Bo Andersson, vakthavande befäl på räddningstjänsten Storgöteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.