Karin Olstolpe hoppas på fler kvinnliga brandmän Foto: SVT

Räddningstjänsten hoppas locka fler kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Bara omkring tre procent av räddningstjänstens brandmän och befäl är kvinnor. Nu vill räddningstjänsten locka in fler kvinnor genom informationskvällar.

– Vi försöker få fler kvinnor att gå utbildningen så att vi kan rekrytera fler här, säger Karin Olstorpe, brandman på räddningstjänsten Storgöteborg.

Karin Olstorpe är den enda kvinnan på sin station, och totalt har hon bara nio kvinnliga brandmanskollegor inom räddningstjänsten Storgöteborg. Men hon tror att det finns många kvinnor som kan komma in i yrket.

– Det är viktigt att väcka tanken som kanske inte finns hos alla kvinnor. Ifall man går till vilket gym som helst så ser man att det finns otroligt många potentiella kvinnor som absolut skulle kunna bli brandmän, säger Karin Olstorpe.

Ökat senaste åren

Andelen kvinnliga brandmän har stadigt ökat i landet, men de utger fortfarande enbart fem procent av alla brandmän. På Falköping-Tidaholms räddningstjänst finns det inte en enda kvinnlig brandman, och även räddningstjänsten Storgöteborg ligger under riksnittet.

– Det är viktigt att ha kvinnliga brandmän då det kan ge andra perspektiv. Sen behöver vi visa kvinnliga förebilder, säger Karin Olstorpe.

Försöker locka med informationskvällar

För att locka fler till att utbilda sig till brandmän har man bjudit in på informationskvällar, där deltagarna fått prova på fystesterna och lära sig mer om yrket. En av de kvinnor som tagit sig till informationsträffen är idrottsläraren Åsa Lindström.

– Jag skulle vilja testa någonting nytt. Jag har jobbat som lärare i flera år och jag känner att jag skulle vilja få en ny utmaning i livet. Därför är jag här för att få lite mer information om vad det innebär, säger Åsa Lindström och tillägger:

– Det känns redan så spännande så jag känner mig redan lockad. Jag tycker att det är givande att hjälpa människor.

Åsa Lindström är intresserad av yrket. Foto: SVT

När tror du att du inte längre är ensam kvinna på brandstationen?

– Det dröjer nog inte länge. Jag tror det är på gång faktiskt, säger Karin Olstorpe.

Antal kvinnliga brandmän i Västra Götaland

Alingsås och Vårgårda: 8 av 90

Bengtsfors: 3 av 49

Bohus: 6 av 123

Dals-Ed: 2 av 26

Falköping-Tidaholm: 0 av 80

Herrljunga: 2 av 43

Lilla Edet: 2 av 32

Mitt Bohuslän: 8 av 182

Norra Älvsborg: 9 av 211

Orust: 2 av 68

Skara-Götene: 1 av 57

Stenungsund: 2 av 61

Storgöteborg: 17 av 597

Strömstad: 1 av 50

Södra Älvsborg: 14 av 374

Västra Skaraborg: 2 av 131

Åmål: 4 av 36

Öckerö: 2 av 40

Östra Skaraborg: 9 av 264

Källa: MSBs senaste siffror från 2015. Deltidsbrandmän och befäl inräknat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.