På räddningstjänsten Storgöteborg ryckte man under förra året ut 2 628 gånger i onödan. Bara 268 av alla automatlarm som utlöstes var ett
skarpt läge och krävde en brandinsats, vilket innebär att 90 procent av alla automatlarm var obefogade.
Flera orsaker
Orsakerna till den största delen obefogade larm är okänd för räddningstjänsten, men matlagning, hantverkare och ånga utgör en stor del och som resulterar i att räddningstjänsten får rycka ut i onödan.
– Det tar tid från våra övningar, men vi brukar fortsätta öva när vi kommer hem. Det jag känner mest är att vi kan vara upptagna med ett automatlarm som vi inte vet är någonting och då kanske det händer något allvarligare och då måste vi först kolla automatlarmet innan vi kan vi kan åka på nästa, säger styrkeledare Martin Ilanner.
Ställa högre krav
Lars Klevensparr som är chef för räddningstjänsten i Storgöteborg är själv kritisk till att räddningstjänsten så ofta behöver rycka ut i onödan och
har nu också fått i uppdrag av styrelsen att se över hanteringen av automatlarmen.
– Det finns flera saker vi kan göra. Ett är att ställa högre krav, att det krävs fler detektorer, för jag tycker inte att det är rimligt att så stor andel, att nio av tio larm är faktiskt fel, säger Lars Klevensparr.
Ekonomisk guldgruva
Samtidigt som man vill få ner antalet obefogade larm så har larmen också visat sig vara en guldgruva för räddningstjänsten. För varje obefogat larm tas det ut en avgift på 8 600 kronor, en summa som under förra året landade på totalt 16 miljoner kronor.
– Det är viktiga pengar för räddningstjänsten, men det kan inte vara det som är vår drivkraft att tjäna pengar. Där finns också det skälet att se över verksamheten, Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten Storgöteborg.
Automatlarm
- 30 % av alla larm är automatlarm.
- 90 % av automatlarmen är obefogade, det vill säga leder inte till någon brandinsats.
- Vid obefogat larm tas en återställningsavgift ut på 8600 kronor.
Källa: Räddningstjänsten Storgöteborg