Hör i klippet om vad du bör vara uppmärksam på, enligt räddningstjänsten. Foto: SVT

Räddningstjänsten varnar för ras

Uppdaterad
Publicerad

Det är forfarande mycket höga vattennivåer i Ätran och Viskan. Men när vattnet nu börjat sjunka går räddningstjänsten ut med en varning för ras.

– När vattennivåerna sjunker vill vi att allmänheten ser upp, säger Fredrik Lovén, räddningschef i beredskap på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Sjuhäradsbygden har varit utsatt för den senaste tidens kraftiga regn. SMHI:s har utfärdat en klass 2-varning för både Viskan och Ätran för mycket höga flöden. Något som beror på långvarig nederbörd i kombination med fulla sjöar och mycket vatten i marken.

Nu ser räddningstjänsten dock sjunkande nivåer i Viskan och Ätran.

– Det känns väldigt positivt. Men vi vill samtidigt passa på och varna för ras och skred när vattnet sjunker undan, säger Fredrik Lovén, räddningschef i beredskap på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Barriärer står kvar

I Svenljunga står fortfarande barriärer uppställda för att hejda vattnet. Även om vattnet börjat sjunka undan tror Fredrik Lovén att barriärerna kommer att få stå kvar ett tag.

– De kommer säkert få stå där i någon vecka till, säger han.

Varning för snö

I dag har SMHI också gått ut med en klass 1-varning för snöfall i Västra Götaland då det väntas omkring 5 centimeter snö under tisdagen på morgonen och förmiddagen. Fredrik Lovén på räddningstjänsten ser ändå positivt på att nederbörden denna gång väntas komma i form av snö.

– Då tar det ett tag innan avrinningen kommer i gång, säger han.

I klippet ovan berättar Fredrik Lovén mer om rasrisken och vad du bör vara uppmärksam på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.