Carl-Ian Bissmark vill se självmordsförebyggande åtgärder vid Tjörnbroarna. Foto: SVT

Räddningstjänstens krav: Bygg bort självmordsrisken

Uppdaterad
Publicerad

Under året har räddningstjänsten på Tjörn upplevt ovanligt många självmord och självmordsförsök. Nu vill de att Trafikverket bygger hoppskydd.

– Finns det ett hinder, då avvaktar man kanske och då hinner man kanske fångas upp av samhället, säger Carl-Ian Bissmark vid räddningstjänsten.

Hittills i år har räddningstjänsten hanterat sju larm om självmord eller självmordsförsök från de tre broarna som förbinder Tjörn med fastlandet. I juli månad kom ett larm i veckan. När larmen kommer in handlar det om personer som står på räcket – eller redan har hoppat.

Det här är långt fler händelser än vad man upplevt de senaste åren.

– Vi går ju normalt från två till tre larm på ett år till sex på ett halvår, och nu i oktober ett sjunde. Då måste vi reagera, säger säger Carl-Ian Bissmark, förbundsstabschef Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

206 självmord i Västra Götaland

I Västra Götaland begick 206 personer självmord 2018. 2008 var samma siffra 199. Över tid visar statistiken för självmord en långsamt nedåtgående trend. I Västra Götalands län har siffran de senaste 10 åren varit 174 som lägst och 223 som högst, samtidigt som befolkningen stadigt ökar.

I Sverige tog cirka 1270 personer sina liv förra året. Trafikverket arbetar just nu tillsammans med Rättsmedicinalverket för att få en tydligare bild av hur många som begår självmord genom att hoppa från broar. Preliminära siffror pekar på att det är färre än 40 personer per år.

Vill se hinder

Vad den lokala ökningen vid tjörnbroarna beror på finns inget säkert svar. Södra Bohusläns räddningstjänstförbund har i en skrivelse till Trafikverket föreslagit att hoppskydd, eller någon typ av vertikalt hinder, ska installeras på de tre broarna – Källösundsbron, Almöbron och Tjörnbron. En motion med samma syfte från Socialdemokraterna antogs även av Tjörns kommunfullmäktige vid deras senaste sammanträde.

– Finns det ett hinder, då avvaktar man kanske och då hinner man kanske fångas upp av samhället, säger Carl-Ian Bissmark.

Komplicerade beräkningar

Trafikverket har fått signaler från fler håll om att hoppskydd efterfrågas på Tjörnbroarna och man ska nu utreda hur ett sådant skulle kunna utformas. Det första steget blir att genomföra en vindanalys, där en modell av Tjörnbron byggs upp i en vindtunnel. En sådan analys kan ta uppemot två år då det handlar om avancerade beräkningar för att se hur bron påverkas av det extra vindfång som hoppskyddet skapar. Först när har de resultaten, kan man gå vidare med arbetet.

– Vi gör verkligen allt vad vi kan i de här frågorna, men det är komplicerat att bygga den här typen av skydd på häng- och snedkabelbroar, säger Adriano Maglica nationell samordnare för stora broar vid Trafikverket.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101 alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.