På Aeroseum i Säve utanför Göteborg hålls Modell- och hobbymässan under lördagen och söndagen. Foto: SVT

Radiostyrt i alla dess former på modell- och hobbymässa

Publicerad

För tionde året i rad arrangerar Aeroseum i Säve utanför Göteborg modell- och hobbymässan. Mässan är ett eldorado för dem som gillar radiostyrt i alla dess former.

– Vi kör de bilar vi bygger i grusgropar där det ser ut som öken, säger Tommy Hansson till SVT Nyheter Väst.

På plats på Aeroseum i helgen finns bland annat bilar, båtar, helikoptrar, flygplan och pansarvagnar. Allt är i liten storlek, men inspirationen hos de som byggt dem är stor.

– I början försökte vi göra bilarna så stiliga som möjligt men efter ett par krockar bestämde vi oss för att sluta fixa i ordning dem och vi lät bilarna förfalla. Vi rengör dem inte längre utan sprayar in all skit som hamnar på dem, säger Tommy Hansson.

Ett fåtal kvinnor

Åskådare i alla de åldrar såg på när entusiasterna körde och många besökare passade också på att själva framföra radiostyrda fordon av olika slag. Enligt arrangören Aeroseum så brukar mässan locka uppemot 4000 besökare under de två dagarna.

Bland modellbyggarna var det bara ett fåtal kvinnor, en av dem var lastbilsbyggaren Rebecka Hyttinen Ståhl:

– Just det här att se sakerna växa fram. Man vet hur det ska se ut och hur man vill att det ska se ut. Det är hela den här vägen fram till den färdiga produkten som är det roliga, säger hon.

I klippet nedan berättar en modellbyggare om hur det går till när han bygger modellbåtar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.