-Det kan bli månader med räkbrist, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation. Foto: SVT

Räkbrist hotar efter fiskestopp

Uppdaterad
Publicerad

Bråket om fisket efter Storbritanniens utträde ur EU kan leda till brist på räkor i svenska butiker. Innan förhandlingarna om fisket efter Brexit är klara får svenska yrkesfiskare inte fiska i norska vatten.

– Jag tror vi kommer se en halverad tillgång de närmsta veckorna och det gör ju att priserna blir därefter, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) till Dagens eko.

Förhandlingarna mellan EU, Storbritannien och Norge om fisket efter Brexit pågår fortfarande. Det är orsaken till att svenska fiskebåtar har stoppats från att fiska i norska vatten och det är där som en stor del av räkfisket sker så här års.

Kommer detta att innebära en räkbrist?

– Ja, det kan bli ett par månader med räkbrist, säger Peter Ronelöv Olsson.

Förbudet slår hårt mot svensk yrkesfiskare. Det är inte bara räkfiskare som drabbas, utan även trålare som fångar fisk.

– Vi förlorar pengar och det är strandade förhandlingar och det vet man ju aldrig hur lång tid de kan ta innan de är klara, säger Peter Ronelöv Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.