Se hur hunden Rambo hjälper matte Veronica Ojanen med hennes diabetes. Foto: SVT

Rambo hjälper diabetessjuka Veronica i vardagen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra kilo kärlek. Så benämner Veronica Ojanen sin hund Rambo, som är hennes assistanshund.

– Jag har både ADHD och utmattningssydrom så det är fullt kaos i hjärnan. Jag glömmer att ta insulin och kontrollera blodsockret, så det är guld värt att Rambo har koll, säger diabetessjuka Veronica Ojanen från Borås.

Det var som sällskapshund hon köpte Rambo, som är en blandning mellan raserna pomeranian och chihuahua, för fyra år sedan. Men, eftersom hon har diabetes sedan 20 år tillbaka kom hon på andra tankar i samband med en allvarlig händelse.

Det var när hennes larmknapp på armen felaktigt visade att hon hade högt blodsocker som hon tog en hel del insulin vilket gjorde att blodsockret blev för lågt och hon höll på att förlora medvetandet.

– Jag har nästan tagit livet av mig själv ibland. Den gången var jag nästan inte kontaktbar, jag mådde jättedåligt och var rädd för att hamna i koma och inte vakna igen, säger Veronica Ojanen till SVT Nyheter Väst.

Det var då hon bestämde sig för att hon måste ha bättre hjälpmedel.

Fick göra mentaltest

– Då hade jag skaffat den här lille filuren att ha som sällskapshund och hörde att det faktiskt finns diabeteshundar.

Hon tog då kontakt med Svenska Brukshundklubben för att genomgå en utbildning med sin Rambo.

– Först fick han göra mentaltest för att se om han var lämplig som assistanshund. De får inte vara oroliga av sig för de ska kunna vistas i alla miljöer. Rambo klarade testerna med bravur som tur var.

Det tog ett år innan de var färdigutbildade och nu hjälper han Veronica i vardagen och med hennes diabetes.

– Rambo är fyra kilo kärlek, han berikar mitt liv och är en riktig livräddare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.