Länsstyrelsen har beslutat att Ranstadsverket, mellan Skövde och Falköping, ska bli ett miljöriskområde. Det blir det första hittills i Västra Götaland. Foto: SVT

Ranstad – första miljöriskområdet i länet

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av uran och andra metaller finns kvar vid Ranstadsverket, som ligger på gränsen mellan Skövde och Falköping. Därför har nu Länsstyrelsen beslutat att det blir ett miljöriskområde, det hittills första i Västra Götaland.

Det var på 1960-talet som det drevs en urangruva i området med efterföljande uranutvinning ur alunskiffer, det så kallade Ranstadsverket. I den 25 hektar stora deponin finns cirka 200 ton uran och även stora mängder andra metaller.

​– Det känns oerhört skönt att kunna säkra upp området för framtiden, säger Urban Lindqvist, länsmiljöingenjör vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Enligt Länsstyrelsen är deponin en möjlig miljörisk och

Länsstyrelsen har beslutat att Ranstadsverket, mellan Skövde och Falköping, ska bli ett miljöriskområde. Det blir det första hittills i Västra Götaland. Foto: SVT

enligt honom är ett miljöriskområde ett bra sätt att hantera den här sortens områden som inte kan saneras. Därför har Länsstyrelsen beslutat att det ska bli ett miljöriskoråde, och det är det hittills första i länet.

Läckaget ska inte öka

I början på 1990-talet lades en ordentlig skyddstäckning på deponin för att förhindra syre och vatten att tränga in. För att läckaget inte ska öka i framtiden är det viktigt att täckningen inte skadas.

När beslutet vunnit laga kraft kommer gränserna att märkas ut i terrängen och informationstavlor kommer att sättas upp. Området är inte farligt att vistas i vare sig ur strålningssynpunkt eller av andra miljö- eller hälsoskäl.

Miljöriskområde

Om ett mark- eller vattenområde är så allvarligt förorenat att det med hänsyn till riskerna för människors hälsa och miljön är nödvändigt att föreskriva om begränsningar i markanvändningen eller andra försiktighetsmått, ska Länsstyrelsen förklara området som miljöriskområde.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.