Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lokalbefolkningen kring Ranstad samlades till stora protester den 30 maj 1976. Folkets protester och kommunernas veto stoppade tankarna på att återuppta uranbrytningen. Foto: SVT

Så skulle Ranstad ge Sverige uran till atombomb och kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

1965 inleddes uranbrytning i Ranstad vid Billingen i Skaraborg. Sverige skulle bli självförsörjande på uran till kärnkraftverk. Från början var tanken till och med att skapa en svensk atombomb.

Ranstad ligger på gränsen mellan Skövde och Falköping. Statliga företaget AB Atomenergi hade pekat ut Billingen som lämpligt för uranutvinning. Snart stod det klart att det blev för dyrt att bryta uran i Ranstad. På fyra år bröts 1,5 miljoner ton alunskiffer, men det gav ytterst lite uran. Uppgifterna varierar, men någonstans mellan 115 och 250 ton uran lär det ha blivit.

Skrotade planerna på atomvapen

1968 skrev Sverige under icke-spridningsavtalet och då skrotades planerna på svenska atomvapen. Då försvann också en viktig faktor som kunde motiverat svensk uranbrytning trots att det var dyrt. 1969 pausades brytningen i Ranstad.

Efter oljekrisen på 70-talet gick LKAB in som delägare och ville i två projekt 1975 och 1977 återuppta uranbrytningen. Men lokalbefolkningen protesterade och de båda närmast berörda kommunerna lade in sina veton.

I videon ovan får du se historien om satsningen som kom av sig och som kostat hundratals miljoner in i våra dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.