Så här såg det ut i vattnet stenkast från Välens naturreservat i Askimsviken. Till höger omhändertagna fåglar på Kungälvs fågelcentral. Foto: Uno Unger

Rapsoljeutsläpp kan ligga bakom fågeldöd i Askim

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal fågelungar befaras ha dött i Välens naturreservat i södra Göteborg efter ett utsläpp i förra veckan.

Enligt Göteborgs kommun är det rapsolja från ett livsmedelsföretag som nått ut i Askimsviken. Utsläppet är ofarligt för människor men kan orsaka stora skador på fåglar och andra djur. I Välenviken saknas just nu 80 gässlingar. 

– De har antagligen fått olja på sig i samband med att de har simmat ute i viken. Då blir de blöta inpå kroppen och om de inte drunknar så blir de nedkylda och dör antagligen, säger fågelskådaren Uno Unger.

Saneringen tar tid

Fågelcentralen i Kungälv har tagit hand om flera oljeskadade fåglar, men bara fem har överlevt. Utsläppets har spårats av miljöförvaltningen till en livsmedelsindustri i Sisjöns industriområde och polisen utreder misstänkt miljöbrott. Göteborgs kommuns parkförvaltning håller just nu på att sanera det drabbade området, ett tidskrävande arbete eftersom rapsoljan måste ansamlas i större mängd för att kunna sugas upp.

Företagets vd vill inte uttala sig

Fågelskådaren Uno Unger tycker att det är bra att kommunen agerar, men att de kan göra mer.

– Nu är ju skadan skedd till stor del. Men jag tycker att man ska använda alla resurser för att försöka förhindra att det här händer igen, säger han.

SVT har pratat med företagets vd som inte vill uttala sig under pågående polisutredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer