Bilden till höger är ett montage på hur det kan komma att se ut – starta videon för att se mer. Foto: SVT/montage

Rasar mot vindkraftsplaner i Bohuslän: ”Är en skandal”

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att bygga två stora vindkraftsparker med runt 300 vindkraftverk längs Bohuskusten möts av stora protester i kustkommunerna. Inte minst på Klädesholmen på Tjörn.

– Det kommer bli ett staket utmed kusten. Det är en skandal, säger Gösta Andersson, ledamot i Klädesholmens Samhällsförening.

Se hur det kan komma att se ut utmed kusten i klippet ovan.

Det är företagen Zephyr Vind och Hexicon som vill bygga två stora vindkraftsparker mellan Skagen och Bohuskusten, två till tre mil ute till havs med sammanlagt runt 300 vindkraftverk. Vindkraftverken kan bli upp till 340 meter höga.

För företagen handlar det stora investeringar på flera miljarder.

– Syftet är att vi förbereder för att ansöka om tillstånd, vi ser en lång prövning framför oss med mycket dialog. Vi är precis i början, säger Martin Pettersen, vd på vindkraftbolaget Zephyr.

Stora investeringar

Processen är fortfarande i ett tidigt skede och vindkraftverken, om planerna blir verklighet, väntas stå klara först om cirka tio år. Just nu ett förslagen ute på samråd.

Bilden av Bohuslän kan förändras totalt säger en del?

– Vi lämnar det till betraktaren hur mycket det kommer synas. Vi redovisar fotomontage och visualiseringar, det är väldigt individuella bedömningar märker vi,  säger Martin Pettersen.

Oro för konsekvenser

Planerna har mötts av skepsis ute i kustkommunerna, inte minst bland boende på Klädesholmen.

– Vi menar att de här planerna måste skjutas upp så att boende i Bohuslän får reda på vad som håller på att hända, säger Nils-Gunnar Johansson, ordförande för Klädesholmens samhällsförening.

Även bland politiker finns farhågor.

– Energi behöver vi men man får tänka på placeringar, för det kan fördärva så mycket. Det finns ju inget vackrare på Tjörn än att titta på solen när den går ner över horisonten – det är ju något vi kan glömma hädanefter om det här kommer till, säger Lars Carlsson (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden på Tjörn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.