Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rätt att vräka familjen enligt Jonas Attenius (S): ”Har förpestat sin närmiljö”

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs högsta politiska ledare anser att det är rätt väg att gå att det kommunala bostadsbolaget vräker en familj som har koppling till det släktbaserade kriminella nätverket i Hammarkullen.

– Det har ju varit en situation där den här familjen förpestat sin närmiljö, sitt lokalsamhälle runt omkring sig och då måste vi agera, säger Jonas Attenius (S).

Starta klippet ovan för att se hur kommunstyrelsens ordförande svarar på frågan om man kan lösa problemen med släktbaserade kriminella nätverk.

Familjen som varslats om vräkning har fått hjälp av Hyregästföreningen. Men enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst har ingen av de boende i området som känt sig utsatta av familjen vågat söka hjälp av Hyresgästföreningen.

– Det är allvarligt och ett fruktansvärt problem om hyresgäster inte vågar kontakta oss, säger Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen. 

Hur ska man göra med bostadsområden där det finns så kallade parallella samhällsstrukturer? 

– Vi försöker göra vår del för att motverka de här krafterna. Men det är jätteviktigt att samhället tillsammans agerar mot detta. Det är ingen lätt uppgift. Det krävs många aktörer och att man arbetar över tid, säger Roger Höög.

Familjen har överklagat vräkningen och hävdar att de inte gjort sig skyldiga till det de anklagas för. Förhandlingar kommer äga rum i hyresnämnden i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.