Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Rättegång om miljonbedrägeri mot CSN

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar rättegången mot ett flertal personer som påstås ha varit inblandade i omfattande bedrägerier mot Centrala Studiestödsnämnden (CSN). – Det som känns extra bra här, är att det här har varit en myndighetsgemensam insats, säger Gustaf Lothigius, chef för polisens aktionsgrupp Väst.

Idag startar rättegången i ett stort CSN-bedrägeri där gärningsmännen står åtalade för att ha lurat till sig cirka 10 miljoner kronor. Gärningsmännen har rekryterat personer och tagit lån i deras namn för utomlandsstudier som aldrig varit inplanerade. 

Åtalet gäller grovt bedrägeri, försökt till grovt bedrägeri och bidragsbrott. Totalt rör hela ärendet 118 personer.

Lockade med snabba pengar

Enligt polisen handlar det om att mellanhänder kontaktat personer med lockande erbjudanden om snabba pengar. De blivande låntagarna nappade och lämnade ifrån sig personuppgifter och inloggningar via mobilt bank-ID.

Huvudmännen ansökte då om pengar för att studera utomlands. Vissa av de så kallade målvakterna har sedan belönats, medan andra lämnats lottlösa.

CSN har förändrat sina rutiner

Gustaf Lothigius, chef för polisens aktionsgrupp Väst, berättar att de har arbetat med den här insatsen i flera år.

– Det är klart att det känns skönt när det nu går upp i rätten. Men det som känns extra bra är att det här har varit en myndighetsgemensam insats, där den stora vinsten primärt inte ligger i eventuella fängelsestraff eller återbetalningskrav, säger han.

Hur menar du då?

– Jo, vinsten här är att en myndighet, i det här fallet CSN, nu förändrat sina rutiner kring ansökandet av studiebidrag. Tidigare kunde organiserade kriminella och kriminella nätverk skaffa sig vita inkomster genom att utnyttja välfärdssamhället.

Och det är det stopp på nu?

– Ja, det är det, säger Gustaf Lothigius. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.