Foto: SVT

Besvikna kattvänner på rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Såväl åklagare som försvarare är eniga. Den 16-åriga kattdödaren är skyldig.

Det kommer emellertid att dröja ytterligare en vecka innan han får veta sitt straff. Tingsrätten kommer att invänta den rättspsykiatriska undersökningen innan rättegången avslutas vilket sker den den 16 juli.

När rättegången inleddes på tisdagsmorgonen hade 16-åringen i förhör erkänt att han dödat åtta katter och misshandlat en nionde. Mångaengagerade kattvänner  hade sökt sig till rättegången för men de fick vända i dörren. Eftersom den misstänkta gärningsmannen är minderårig hade tingsrätten beslutat om stängda dörrar.

Kattmord i Högsbo

Med på videolänk

En på plats i foajén utanför tingssal 4 var Catharina Åhsberg med sina tre flickor från Göteborg.

– Det är viktigt för oss att vara här. Det är så många som varit engagerade och det är fortfarande en gåta hur det kunde ske, säger hon till Västnytt.

– Vi vill höra 16-åringen själv förklara och berätta om varför han gjorde det.

Åtta personer hade kallats till rättegången och det var bara dom som släpptes in. Själv deltog 16-åringen via videolänk från Fagereds ungdomshem där han är placerad,  berättade hans advokat Göran Franzén.

Djurplågeri

Rådman Patrik Claesson ledde förhandlingen som har att ta ställning till om 16-åringen gjort sig skyldig till djurplågeri. Han säger till Västnytt att såväl åklagare som försvarare är eniga i skuldfrågan.

– Vad vi har att pröva är om det finns ett uppsåt i lagens mening, om han utförde handlingarna medvetet eller om det var handlingar kopplade till en eventuell psykisk störning, säger Claesson till Västnytt.

– Vi har också att ta ställning till graden av lidande som djuren utsatts för.

Mobilfilm som bevisning

Från november 2011 till april i år hittades åtta katter som hade plågats till döds i Högsbo. Ytterligare en katt misshandlades men överlevde. Pojken har, enligt åtalet, tagit strupgrepp på katterna och efter att de blivit omtöcknade huggit dem i buken. I bevisningen ingår en mobilfilm som hittats i pojkens mobiltelefon. Polisen har också beslagtagit laserpekare, ett multiverktyg, fyra knivar, en batong, två stycken handskar. 16-åringen ska ha lockat katterna med laserpekare.

Mår dåligt

I början av maj hämtades 16-åringen, som bor i området, till förhör. Han säger i förhör att han mår mycket dåligt och att han utfört dåden för att han mår bättre då. Åklagaren säger att pojken berättat att det lättar i hans huvud efter att han misshandlat katterna. På forumet Flashback kallade sig pojken ”Kattdödaren”. Det var tips från Flashback-grävare som ledde polisen rätt.

Att det blev just katter var slumpen. Innan dåden ska en katt ha strukit sig mot pojkens ben när han var i Slottsskogen i Göteborg. Det satte i gång fantasier hos honom kring hur det skulle vara att ha ihjäl djuret, enligt åklagaren. Pojken ska också ha sagt att han har haft fantasier om att ge sig på unga kvinnor, något han tycker är jobbigt.

Tidigare ostraffad

16-åringen har genomgått en mindre sinnesundersökning och ska genomgå en större nu när åtalet är klart.

Pojken har sedan tidigare erkänt brotten och är omhändertagen enligt lagen om vård av unga (LVU). Han är tidigare ostraffad.

Händelserna skapade oro och olust bland boende i området, och kattägare arrangerade en manifestation på Axel Dahlströms torg via Facebook.Hans mamma och syskon har, efter att han gripits, fått flytta efter mordhot.

Fakta: Andra fall av kattplågeri

  • Efter att en katt stoppats in i en tvättmaskin och dött av skadorna anhölls två tonårspojkar i Robertsfors. Den straffmyndige av dem dömdes tidigare i år för medhjälp till djurplågeri.
  • 38 kattungar lämnades att dö i en 52-årig kvinnas frys i Kalmartrakten. Hon dömdes till villkorlig dom och dagsböter 2012.
  • 13 katter och en hund torterades till döds i Lerum. En 20-årig man dömdes till rättspsykiatrisk vård 2009. De drabbade djurägarna fick 6 000 kronor i skadestånd vardera.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kattmord i Högsbo

Mer i ämnet