Foto: Johan Nilsson/TT

Nedskräpningen lockar råttor till Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler råttor syns runt om i Göteborg. Ökningen är markant, och det är vi själva som är ansvariga för den.

– I praktiken matar man råttorna, säger Rakel Berglund, parkförvaltare i Centrum.

Råttorna stortrivs i Göteborg. Speciellt i de centrala delarna, till exempel Domkyrkan där de kommer fram på kvällar och nätter. Och de blir allt fler.

– Ja det blir de absolut. Förra året hade vi 36 giftstationer ute på olika platser i Göteborg och i år har vi dem på 52 platser, säger Rakel Berglund, parkförvaltare i Centrum.

Park och naturförvaltningen försöker få bukt med problemet med både el- och giftfällor. Men det är en hård kamp, då råttor är kända för att kunna överleva under nästan vilka omständigheter som helst.

Fågelmatning ett problem

Råttor trivs där det finns människor. Mest för att vi gillar samma typ av mat. Och det är vår egen oförsiktighet med maten som bidrar till att råttproblemet har ökat.

– Den största boven är att folk sitter ute och äter och skräpar ner, säger Håkan Rystrand, gruppchef för skadedjur på Anticimex i Göteborg.

TV: Här är parkbänken som är en råttfälla

Ytterligare anledningar till att råttorna blir fler är att papperskorgar är utformade så att det är lätt för råttor att klättra upp på dem och att många människor matar fåglarna.

– Det kan bli så frustrerande med all fågelmatning, för det är ju inte bara fåglarna man matar utan i praktiken matar man råttorna, säger Rakel Berglund.

Ökat med tjugo procent på ett år

Råttorna ökar över hela landet. 2013 genomförde Anticimex 30.350 råttsaneringar och sedan dess har antalet saneringar ökat med 67 procent.

– På ett år har det ökat med nästan tjugo procent i Västra Götaland. Och mycket av det är här i Göteborg då, säger Håkan Rystrand.

Råttor kan sprida sjukdomar, men det är mycket ovanligt. Det ryktet har de fått historiskt på grund av pesten som spreds under 1300-talet. Främsta anledningen till att den nu ses som ett skadedjur är för att människor tycker de är otrevliga att titta på och signalerar att platsen är smutsig.

– För de flesta människor är det ett äckligt djur. Så länge de är under jord så är det egentligen inget problem, men det blir det när de kommer upp till bostäder och parker, säger Håkan Rystrand.

Så undviker du råttor:

– Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.

– Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte. 

– Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.

– Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.