Starta klippet för att höra vad Sven-Erik Alhem tänker om det yrkande om fängelsestraff som åklagaren gjort i fallet med 17-åringen som åtalats för polismordet i Biskopsgården. Foto: SVT / Polisens förundersökning

Rättsexperten Sven-Erik Alhem efter rättegången om polismordet: ”Åklagaren har gått ut hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på att 17-åringen som misstänks för mordet på polismannen Andreas Danman ska få minst tio års fängelse. Något som inte förvånar rättsexperten Sven-Erik Alhem.

– Vi kan förvänta oss en tuffare reglering av de under 18 år, säger han.

Den 17-åring som misstänks för mordet på polisen Andreas Danman bör dömas till åtminstone 10 års fängelse. Det menar åklagare Linda Wiking, som under fredagseftermiddagen höll sin slutplädering i rättssalen.

– Det är ganska ovanligt att så unga personer gör sig skyldiga till så allvarliga brott överhuvudtaget, men trenden inom den politiska diskussionen idag är att man ska ge hårdare straff, säger rättsexperten och tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem till SVT Nyheter Väst.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

”Kanske fängelsestraff”

Han säger att åklagaren med all sannolikhet anser att det här rör sig om ett mycket allvarligt brott, och att det är därför hon yrkar på ett flerårigt fängelsestraff.

– Jag tror inte att det kommer att bli tio år, men kanske ett fängelsestraff, säger han.

Starta klippet för att höra tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem om åklagarens yrkande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet