• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Flera har rymt från rättspsyk på Rågården, som byggdes för att omöjliggöra rymningar. Foto: SVT

Rättspsykpatient rymde – sprang ifrån vårdaren

Uppdaterad
Publicerad

En patient rymde nyligen från Rågården rättspsykiatri i Gunnilse. Mannen är fortfarande på fri fot. Det är inte första gången som personer dömda till rättspsykiatrisk vård lyckas rymma från Rågården.

Enligt en uppgiftslämnare lyckades mannen helt enkelt springa ifrån sin vårdare under en promenad utanför klinikens huvudbyggnad. Han ska nyligen ha beviljats bevakade promenader på sjukhusområdet.

Enligt Eirini Alexiou, verksamhetschef Rättspsykiatrin Sahlgrenska Universitetssjukhuset, skedde dock den bevakade vistelsen ”utanför sjukhuset”.

– En väsentlig del av uppdraget kring rättspsykiatriskt dömda patienter handlar om att patienten ska kunna vistas ute i samhället utan att återfalla i brottslighet. Strukturerade riskbedömningar görs regelbundet kring varje patient. Den enskildes psykiska tillstånd och övriga omständigheter i det enskilda fallet vägs in i bedömningen, säger hon i ett pressmeddelande.

Inte första gången

Det kan synas uppseendeväckande att patienten kunnat rymma genom att springa ifrån vårdaren. Även tidigare har det förekommit rymningar från Rågården. 2017 lyckades en intagen ta sig ut till rastgården, där han kunde ställa sig på en annan mans axlar för att komma upp på taket och därifrån vidare mot friheten.

– Det var så enkelt att rymma att det är skrattretande. Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle vara så lätt att ta sig ut, sa mannen efteråt till Aftonbladet.

Efter den rymningen tillsatte kliniken en analysgrupp, som identifierade brister och såg till att de blev åtgärdade.

Den man som nu rymt är efterlyst och verksamheten har begärt polishandräckning för att återföra honom till Rågården. En avvikelserapport är gjord och målsägaren är underrättad enligt verksamhetens rutin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.