Visa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringen föreslår fem nya betalstationer

Uppdaterad
Publicerad

Nya stationer vid Brunnsbo och Backaplan ska öka rörelsefriheten för de boende i Backa.

Finansdepartementet har nu kommit med ett förslag om hur Backaborna ska kunna undantas från trängselskatt. Det handlar om fem nya stationer som ska placeras vid Brunnsbomotet, längs Lillhagsvägen och vid korsningen Wieselgrensgatan-Tuvevägen.

Om man passerar en av de fem nya stationerna kommer man inte att debiteras trängselskatt, däremot om man inom en halvtimme dessutom passerar en av de befintliga stationerna. Följden blir att trafiken som passerar genom Backa får betala men inte den som stannar i Backa.

Lika för alla

Göteborgs stad har tidigare kommit med förslag om att personer som är skrivna i Backa skulle undantas från trängselskatt, men Skatteverket och Transportstyrelsen tyckte att den idén var dålig, eftersom skatt ska debiteras lika oavsett var personen är skriven.

I den medborgardialog som varit med de boende i Backa så har även det förslag som nu kommer från regeringen diskuterats.

Trafikkontoret ser fördelar med förslaget.

– Det blir lika för alla, säger Per Bergström Jonsson, utredningsledare på trafikkontoret.

Fördelar för Kungälvsbor

Förslaget skulle också innebära fördelar för till exempel boende i Kungälv som vill handla inne Backa. De kan göra det utan att behöva betala trängselskatt. Regeringens förslag innebär också att Tuvebor kan handla i Bäckebol utan att betala.

Nu ska både regeringens förslag och det som Göteborgs stad lämnat in ut till 27 remissinstanser. De har fram till sista augusti att komma med synpunkter innan regeringen ska fatta beslut i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer