Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ale kommuns kampanj har väckt kritik, både i sociala medier och inom kommunen. – Man har redan skapat oro”, säger oppositionspolitikern Aida Karimli (C). Foto: Skärmdump / Elin Schwartz/SVT

Regeringen ska utreda återvandring – i Ale kampanjar kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort planerar regeringen att tillsätta en utredning om återvandring, det vill säga att personer som invandrat återvänder till sina hemländer. Redan nu sätter Ale kommun igång en kampanj i sociala medier för att informera om just återvandring – men det möter kritik i kommunen.

Nu under våren planerar regeringen att tillsätta en utredning om återvandring, enligt uppgift till SVT.

Bakgrunden är överenskommelsen i Tidöavtalet där samarbetspartierna vill utreda ”hur återvandring kraftigt kan stimuleras och med andra medel öka”. Enligt avtalet gäller det särskilt ”personer som inte integrerats i det svenska samhället i termer av egenförsörjning, språk eller andra kulturella faktorer.”

– Vi vill titta på hur vi kan förstärka och underlätta för de som känner att de inte har kommit till sin rätt i här Sverige istället kan återvandra, säger Maria Malmer Stenergard (M), migrationsminister.

I Migrationsverkets regleringsbrev för 2023 har man också skrivit in att ”antalet personer som återvandrar ska öka”.

Ny kampanj i Ale

Regeringen har ännu inte presenterat hur direktiven till utredningen kommer att formuleras. Men i Ale kommun har man redan nu startat en kampanj om återvandring, där man delar information från Migrationsverket på kommunens webbsida och i sociala medier.

– Flera av våra förtroendevalda har fått frågor runt hur man gör, det finns en efterfrågan och ett behov av det här, och då ville vi sprida informationen, säger Mikael Berglund (M), kommunstyrelsens ordförande i Ale kommun.

Möter kritik

Men Ale kommuns kampanj har väckt kritik, både i sociala medier och inom kommunen.

– Man har redan skapat oro. Mina barn frågar mig vart vi ska åka om vi ska åka hem – Sverige är det enda hemmet mina barn känner till, säger Aida Karimli (C), ersättare i kommunfullmäktige.

Ska göra migrationsbokslut

Det var i december som de styrande partierna M, SD, KD och partiet Framtid i Ale att göra ett så kallat migrationspolitiskt bokslut. Där utreder man kostnader och intäkter kopplade till första generationens invandrare. Samtidigt beslutade man om informationskampanjen om återvandring.

Hör invånarna om kommunens kampanj i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Florida Latifi bor i Ale och tycker inte om kommunens kampanj där man informerar om återvandring. Foto: SVT/Elin Schwartz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.