Regeringen stoppar dränering vid Karlsborgs flygplats. Foto: SVT

Regeringen stoppar dränering vid Karlsborgs flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen beslutade på torsdagen att tillfälligt stoppa arbetena med dränering vid Karlsborgs flygplats.− Regeringen är angelägen om att det finns ett bättre kunskapsunderlag om de eventuella riskerna innan ett dräneringsarbete kan inledas, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i ett pressmeddelande.

Karlsborgs flygplats används av Försvarsmakten. Vid flygplatsen i Karlsborg finns mycket höga halter av miljöfarliga PFAS-ämnen. Föreningen Aktion Rädda Vättern har protesterat mot planerna på dränering av Karlsborgs flygplats. De välkomnar regerings beslut om att stoppa dräneringen.

– Vi tycker det är ett bra beslut, säger Christer Haagman, styrelsemedlem i Aktion Rädda Vättern.

”Allvarligt förorenad”

Föreningen vill att flygplatsen ska saneras och få en reningsanläggning.

– Karlsborgs flygplats är allvarligt förorenad av PFAS-kemikalier, sedan de övat att släcka med brandskum. Här har försvaret ansökt om att pumpa ut förorenat grundvattnet i Vättern utan rening, säger Christer Haagman.

Kräver bättre underlag

Karlsborgs flygplats ägs av Fortifikationsverket som har anmält till tillsynsmyndigheten, Försvarsinspektören för hälsa och miljö, att de planerar att byta ut befintlig dränering vid rullbanan på flygplatsen. Anmälan godkändes under förutsättning att arbetet gjordes enligt de försiktighetsmått som Fortifikationsverket åtagit sig.

Caroline Wall är chefsjurist på Fortifikationsverket. När SVT når henne har hon ännu inte tagit del av regeringens beslut att stoppa dräneringsarbetet.

– Vi har inte fått beslutet och bara sett pressmeddelandet. Vi får läsa beslutet och avvakta prövningen, säger hon.

Hur ser ni på den oro som finns över att kemikalier ska nå Vättern?

– Vår uppfattning är att det här inte kommer att bidra till någon spridning. Vi ska gräva i mark där det inte påträffats någon PFAS. Det huvudsakliga syftet är att samla upp regnvatten från rullbanan. Våra utredningar visar att det här inte ska bidra till någon ytterligare förorening av Vättern.

Nedan ser du ett tidigare inslag om frågan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.