Foto: TT

Stopp för drop-in när du ska söka nytt pass

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att fler orter i region Väst nu inför tidsbokning för passansökningar så upphör möjligheten för drop-in helt.

– Det ska inte vara några problem, så länge man är ute i god tid, säger poliskommissarie Jonas Bertram till SVT.

Behöver du ansöka om ett nytt pass eller nationellt id-kort? Då är det bäst att du har framförhållning. Från och med den 26 februari kan man själv boka tid för att ansöka om pass eller nationellt id-kort, och i april upphör alla drop-in-expeditioner i Västra Götaland. På sikt kommer drop-in-systemet att försvinna helt.

– Systemet finns redan på många håll i landet. Det används bland annat både i Stockholm och i region Syd, säger Jonas Bertram, poliskommissarie i Storgöteborg och ansvarig för införandet av bokningssystemet.

Måste vara ute i god tid

En anledning till förändringen är att man anser att väntetiderna på drop-in-expeditionerna är för långa.

– Som det är nu kan man få vänta i många timmar. Med tidsbokningen behöver man bara boka en tid och sedan kan man gå dit och få det avklarat på ett par minuter, säger Jonas Bertram.

Men då gäller det att vara ute i god tid. Tidsbokningssystemet gör nämligen att det tar längre tid att få sitt pass. På de platser där systemet redan har införts har man också kunnat se att det generellt utfärdas färre pass efter införandet av tidsbokning.

– Men det ska inte vara några problem, så länge man är ute i god tid. Det är precis som när du ska besikta bilen eller boka tandläkartid. Man får ha lite framförhållning, säger Jonas Bertram.

Drop-in försvinner helt i april

Bokningen görs via polisens hemsida, eller telefonväxeln, 114 14. Exakt hur snabbt man kan få en tid är omöjligt att svara på, menar Jonas Bertram. Däremot påverkas inte själva handläggningstiden från att man besökt passexpeditionen till att man kan hämta ut sitt pass.

– Och behöver man ha ett pass snabbt, så går det ju fortfarande att ansöka om ett tillfälligt pass. De utfärdas både på Landvetter och på expeditionen på Stampgatan i Göteborg, säger Jonas Bertram.

Tidsbokningssystemet som införs den 26 februari gäller Göteborg, Mölndal, Borås, Alingsås, Ulricehamn och Kinna/Mark. Efter den den 9 april upphör möjligheterna till drop-in helt i Göteborg och Mölndal. På övriga orter finns drop-in-systemet kvar till och med 22 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.