Foto: SVT

Västra Götalandsregionen satsade 9,5 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen satsade 9,5 miljoner i Vargönområdet efter det att Re:newcell skrev avsiktsförklaringen med Vänersborgs kommun 2012. Trots att företaget nu drar sig ur räknar man med att fortsätta sin finansiering.

Dryga halvåret efter det att avsiktsförklaringen mellan Re:newcell och Vänersborgs kommun skrevs om en fabrik för textilåtervinning valde Regionutvecklingsnämnden att skjuta till 9,5 miljoner till Wargön Innovation till utvecklingen av ett kunskapscentrum på platsen.

Dagens besked att företagsetableringen uteblir ska enligt regionutvecklingsnämndens ordförande Birgitta Losman (MP) inte påverka deras engagemang.

– Jag beklagar att detta sker men samtidigt är det viktigt att betona att satsningen inte står och faller med Re:newcell, det är ett av flera spår som Wargön Innovation arbetar med. Det är i grunden positivt att Re:newcell tar nästa steg i att  möjliggöra att nya materialinnovationer går från idé till kommersialisering. Men vi beklagar att förstås att pilotverksamheten inte blir på Wargön, skriver hon i en kommentar till SVT Nyheter Väst.

Ytterligare miljoner satsas

De kommande tre åren ska ytterligare 22 miljoner satsas i Wargön Innovation. 6,6 av dem ska komma från Västra Götalandsregionen.

Det beslutet står kvar eftersom det finns fortsatt samarbete med andra aktörer, bland annat för en pilotanläggning för sortering av använda textilier.

– Projektet står inte och faller med Re:newcell, det finns fler pågående samarbeten. Men, det kan ta längre tid att nå projektmålet, skriver Birgitta Losman (MP) i en kommentar.

Under måndagen kom beskedet att Re:newcell istället valt att satsa 70 miljoner på en anläggning i värmländska Kristinehamn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.