Regionen bryter avtal med flera vårdcentraler – listade får nya läkare

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen häver avtalen med Nya vårdcentralen Kortedala Torg och Familjehälsans Vårdcentral och BVC i Gamlestan. Det beslutades på torsdagen.

Beslutet kommer efter att vårdcentralerna haft stora ekonomiska problem enligt regionen. Staten har nu ansökt om att försätta båda bolagen i konkurs.

– Det är mycket allvarligt att vi hamnat i en situation där konkurshotade vårdbolag som stänger av telefonen och slarvar med att betala lön till anställda bedriver vårdcentraler i Göteborg. Mitt främsta fokus är patientsäkerheten och därför är jag nöjd med att vi idag kunnat besluta att häva avtalet, säger My Alnebratt (S), ordförande operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

Vårdcentralerna har tillsammans ungefär 8 900 listade patienter. Ägaren Lars Gustafsson säger till SVT Nyheter Väst att han har överklagat beslutet från politikerna och begärt inhibition – det vill säga att det ska stoppas av Förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.