Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ylva Carlsson, överläkare och medicinskt ansvarig vid ultraljudsenheten på Östra sjukhuset i Göteborg, berättar varför partnern inte får följa med på ultraljud hos regionen. Foto: Privat

Överläkaren: Därför får partnern inte följa med på ultraljud

Publicerad

Som gravid är det inte möjligt ta med sin partner när man gör ultraljudsundersökning hos Västra Götalandsregionen, så har det varit ända sedan i mars. Det hela går inte att ordna på ett smittsäkert sätt och i nuläget vet ingen när man kan öppna för partners igen, förklarar Ylva Carlsson, överläkare på Östra sjukhuset i Göteborg.

– Jag vill uppmana alla att hålla ut, säger hon.

Starta klippet i spelaren för att höra Ylva Carlsson, överläkare vid Östra sjukhuset, förklara hur man resonerar kring restriktionen för partners.

Flera privata barnmorskemottagningar i Göteborg har märkt av ett ökat intresse för ultraljud, det visar en rundringning som SVT Nyheter Väst gjort. På flera privata mottagningar får partnern följa med, om han eller hon är symptomfri.

Men på Östra sjukhuset i Göteborg finns inga indikationer på att antalet besök skulle ha minskat.

– Nej, faktiskt inte. Vi har lika många besök som vi alltid har. I så fall är det nog resursstarka personer som köper sig ett extra ultraljud. Vi har inte sett något nedgång i antalet besök hos oss, säger Ylva Carlsson.

När det är möjligt för partnern att följa med igen, går i nuläget inte att säga enligt regionen.

– Det är en otroligt speciell situation. Vi är i en pandemi. Jag vill uppmana alla att hålla ut, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet