Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när SVT besöker ett av Sahlgrenskas faxrum: ”Känns lite retro”. Foto: SVT/Arkiv

Regionen vill få bort faxen från vården – startar faxdödarprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Faxen är på många arbetsplatser utfasad sedan länge. Men inom offentliga verksamheter faxas tusentals dokument – varje dag.

– Det här måste vi ändra på, säger Tore Johnsson som är digitaliseringskoordinator på Västra Götalandsregionen.

Ett provsvar med personuppgifter ska vidare till en annan verksamhet. Då är det inte lagligt att maila provsvaret, men att faxa går bra. Det är en anledning till att både myndigheter och sjukvård använder faxen dagligen. Nu vill Västra Götalandsregionen införa digital teknik istället.

– Faxen är inte framtiden och skulle ha fasats ut för länge sedan, nu hoppas vi att det ska gå vägen, säger Tore Johnsson.

Faxens dagar räknade

Genom projektet, SDK, som står för säker digital kommunikation, ska kommuner, regioner och myndigheter kunna utbyta känslig information via en digital IT-lösning. Därmed hoppas man att faxens dagar är räknade.

Både Försäkringskassan, Socialstyrelsen, Polismyndigheten och Arbetsförmedlingen har fått ett regeringsuppdrag att ansluta till samma tjänst.

Är det ett faxdödarprojekt?

– Ja! säger Tore Johnsson.

Häng med till kliniken och hör vad den genomgripande förändringen innebär

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.