Foto: Hyrnotan ökar

Hyrnotan skenar – 100 miljoner dyrare

Publicerad

Om mindre än ett år ska sjukvården i Västra Götalandsregionen vara oberoende av bemanningspersonal. Men nya siffror från SKL visar i stället en ökad kostnad.

Sveriges kommuner och landstings senaste statistik av inhyrd personal i vården visar att Västra Götalands regionen ökat sina kostnader. Detta trots att regionen tillsammans med andra landsting och regioner sagt att de ska vara oberoende inhyrdpersonal 2019.

För att  Sveriges hälso- och sjukvård ska kunna bli oberoende inhyrd personal till 1 januari 2019 så antogs en gemensam plan i slutet av 2016. Planen, SKL:s så kallade 60-lista, innebär 60 åtgärder för att bli kvitt bemanningsföretag och få personal att välja anställning på landsting eller kommun i stället.

Förmåner i stället för höjda löner

Precis som övriga landet har Västra Götalands regionen det svårt att rekrytera personal till vården, därför arbetar man nu för att göra arbetsplatserna attraktiva.

– Det har vidtagits flera åtgärder, bland annat har vi höjt OB-ersättning för våra nattarbetare, berättar Ann Stokland, samordnare för arbetet med att minska hyreskostnaderna inom VGR.

Varför tror du personal hellre väljer att arbeta på bemanningsföretag?

– Det kan vara olika anledningar, främst tror jag flexibiliteten och friheten som det innebär. Sedan kan det även vara en ersättningsfråga.

Lönerna på bemanningsföretagen ligger ofta flera tusen kronor högre än hos kommun och landsting. Men någon diskussion om att höja lönerna för att lättare kunna rekrytera personal, pågår inte, vad Stokland vet om.

– Lönerna är inte en fråga som vårt projekt ansvarar för, diskussionen finns men det är ingen stor fråga i vårt projekt. Vi har många andra förmåner, så om pensionsparande, föräldrarpeng och vi satsar på kompetensutveckling. För att vara attraktiva arbetar vi för att öka delaktigheten på arbetsplatserna och ge förutsättningar för att utvecklas.

Ökade kostnader med 100 miljoner

2017 ökade Västra Götaland regionens kostnader för inhyrd personal med 100 miljoner kronor jämfört med året innan. Men enligt Stokland ligger VGR fortfarande lågt till nationellt sett.

– Nationellt är målet att mindre än 2 procent av den egna personalen ska utgöra bemanningspersonal, vi ligger på 2-3 procent så vi ligger bra till i jämförelse med andra.

Att kostnaderna nu ökat i stället för minskat menar Stokland beror på att man prioriterat att minska vårdköer.

– Har man valt mellan att ställa in en operation eller att hyra in personal, så har man valt att hyra in personal.

Tror du att ni kommer vara oberoende bemanningspersonal 2019?

– Ja det i vissa områden, medan det är svårare i andra. Framförallt är primärvården svår att rekrytera till. Men ser vi till målet om att hamna under 2 procent så kommer vi lyckas.

Totalt i hela landet var beloppet för inhyrd personal 5,2 miljarder 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer