Stor förvirring inom Alliansen kring besparingar på Sahlgrenska Foto: SVT

Stor förvirring inom Alliansen kring besparingar på Sahlgrenska

Publicerad

Sahlgrenska ska spara 580 miljoner kronor enligt sjukhusstyrelsens ordförande Henrik Ripa (M).

Men till SVT Nyheter Väst säger Jonas Andersson (L), ordförande för hälso- sjukvårdsstyrelsen, att han är osäker på om det stämmer.

– Det är olyckligt att vi inte är överens inom regionen, säger han.

Jonas Andersson är mycket förvånad när SVT Nyheter Väst ringer för att ställa frågor om eventuella sparbeting på drygt en halv miljard för Sahlgrenska sjukhuset. Han säger att han är ”brydd” och att han inte ”känner igen sig”.

– Jag vet faktiskt inte var Henrik Ripa får den siffran från, att sjukhuset skulle spara nära 580 miljoner kronor nästa år. Det finns inga sådana sparbeting vad jag vet. Tvärtom, sjukhuset ska få mellan 2 och 2,5 procent mer nästa år, säger Jonas Andersson.

Styrelsemöte nästa vecka

Den 31 oktober i år träffas styrelsen där den nya budgeten ska klubbas igenom. Förslaget gör gällande att sjukhuset ska spara in 580 miljoner kronor nästa år, något P4 Göteborg var först med att rapportera om.

Men enligt Jonas Andersson är det alltså inte alls säkert att det finns ett sparkrav på sjukhuset.

– Jag frågade Henrik Ripa var han fått den siffran ifrån och fick svaret att den kom från sjukhusets ledning. Jag har frågat vår ekonomiavdelning om det stämmer, att det finns ett sparbeting. Och jag har inte fått ett riktigt svar än, säger han.

Regionråd: ”Väldigt förvånad”

Jonas Andersson menar att frågan har ”fladdrat omkring” inom regionen under veckan som gått.

– Jag är väldigt förvånad, och jag får inte det här att gå ihop ärligt talat, säger Jonas Andersson.

Mer pengar – fler uppdrag

Henrik Ripa tycker att man inte får blanda ihop ”saker och ting”. Det som han kallar besparingar handlar om hur sjukhusets ekonomiska framtid kommer se ut – trots mer pengar.

– Det kan nog stämma att vi får uppemot 2,5 procent mer i budget, men det kommer ju extra uppdrag som kostar mer pengar. Vi har fler verksamheter som kommer till, så som självskadeenheten, säger Henrik Ripa till SVT Väst. 

En annan faktor som minskar summan som sjukhuset har att röra sig med, enligt Henrik Ripa, är kostnaden för läkemedel – en av de större kostnadsposterna för sjukhus överlag.

– Om vi får två procent mer så ökar priserna på läkemedel med fyra, säger han.

Ordföranden: ”Olyckligt”

Henrik Ripa menar att det är olyckligt att regionledningen och sjukhusledningen inte verkar överens i uppfattningen av sjukhusets ekonomi.

– Nu ska vi stämma av siffran med regionledningen. Ingen vinner på att vi har olika uppfattningar. Det kommer innebära besparingar i det långa loppet och frågan är hur stor den summan blir, så är det en stor utmaning, säger han till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.