Markus Castro och Adel Darwish har i många år hoppats att filmen Ghabe skulle få svensk premiär. Foto: Ida Sundqvist, SVT/Lisa Johansson

Regissören: ”Jag hade nästan gett upp hoppet”

Publicerad

För nästan tre år sedan spelades filmen Ghabe in i skogarna utanför Uddevalla. Men länge såg det inte ut att bli någon svensk biopremiär.

2017 valde filmskaparen Markus Castro från Mölnlycke att följa sin livsdröm och spelade in sin första långfilm i skogarna utanför Uddevalla, utan extern finansiering. Filmens budget låg på 3,6 miljoner och de mesta av pengarna plockade Markus Castro ur sitt eget bolag.

Alla i produktionen jobbade gratis – ersättningen skulle komma när filmen började visas. Men intresset var svalt från svenska distributörer och det var först när filmen vann priser utomlands som saker började röra på sig.

Filmdebut i Sverige

Filmen tar avstamp i flyktingvågen 2015. Monir har flytt krigets Syrien och i väntan på besked om uppehållstillstånd blir han inhyst i en stuga i skogen. Där träffar han svenska Moa men blir också varse sina egna demoner och samhällets fördomar.

Huvudrollsinnehavaren Adel Darwish kom själv till Sverige som flykting och Ghabe var hans första skådespelarjobb här. Idag är han etablerad skådespelare och aktuell i föreställningen ”Nationen” på Backa Teater i Göteborg.

I klippet nedan ser du hur det såg ut när SVT besökte inspelningen 2017.

Ghabe hade premiär den 16 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.