Åklagare: Birgitta dog efter läkares receptutskrivning

Uppdaterad
Publicerad

Reiner Bergmans fru Birgitta ordinerades 30 kaliumtabletter om dagen i en månad. Fyra dagar senare dog hon i sin säng. Åklagare menar att Birgitta förgiftades av medicinen hon fick utskriven – de åtalade läkarna nekar till brott.

– Jag har inget hämndbegär men det ska inte få gå obestraffat förbi, säger Reiner Bergman.

Det var i februari för tre år sedan som Birgitta Bergman sökte vård eftersom hon kände sig krasslig. Hon remitterades till Norra Älvsborgs Länssjukhus, Näl, i Trollhättan där man bland annat konstaterade att hon hade ett lågt kaliumvärde och man misstänkte hormonsjukdomen Conns syndrom.

Man konsulterade en endokrinolog, en specialist på hormonsjukdomar, som bland annat rekommenderade kaliumtabletter tills värdet hade höjts. Ibland, menade specialisten, kunde det krävas 20-30 tabletter.

30 tabletter om dagen

Men de två ansvariga läkarna på Näl uppfattade det, enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO), så som att Birgitta skulle ta 30 tabletter om dagen fortsättningsvis under en månad – totalt 900 tabletter.

Så väl en sjuksköterska på Näl som apotekspersonal reagerade på den höga ordinationen, men ska ha fått bekräftat av de åtalade läkare att förskrivningen var riktig.

När Birgitta skrevs ut hade hon ett normalt kaliumvärde, fyra dagar senare avled hon i sin säng.

– Läkarna tryckte på att det var viktigt att ta tabletterna, och Birgitta hade svårt att svälja dem, säger Reiner.

Brottsutredning lades först ned

Redan när Birgitta dödsförklarades reagerade läkaren på den höga förskrivningen av kalium och en brottsutredning inleddes.

Efter nästan tre år med flera turer står två läkare åtalade misstänkta för vållande till annans död. Åklagaren menar att kaliumet förgiftade Birgitta så att hon dog.

– Det har inte varit motiverat att ordinerat den här höga dosen kalium, man har gjort avsteg från beprövad vetenskap. Kalium används i giftsprutor i USA när man ska avrätta människor, det är livsfarligt. Det ska läkarna veta, säger åklagaren James von Reis.

Förnekar brott

Båda läkarna förnekar brott. Enligt försvarsadvokaten Martin Schwitzgold finns det frågetecken kring vad som orsakade Birgittas död.

– Min klient anser sig inte ha gjort sig skyldig till något brott. Hur kommer vi att utveckla under rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.