Psykiatriprofessorn Mikael Landén vid Göteborgs Universitet säger att beskrivningen av Reishi är en skämttext. Foto: SVT/Skärmdump

Rekommenderar torkad svamp mot självmordstankar

Uppdaterad
Publicerad

Kan torkad trädsvamp och alger hjälpa en person att bli fri från självmordstankar? Det hävdar det Göteborgsbaserade hälsokostföretaget Clearlife. Men från medicinskt håll avfärdas det som bluff.

Reishi har de senaste åren blivit en het produkt inom hälsokostvärlden, och går att köpa från åtskilliga hälsokostbutiker på nätet. Den torkade trädsvampen säljs oftast som ett pulver som rörs ut som snabbkaffe i varmt vatten. Om den har några effekter på kroppen, och i så fall vilka de effekterna är, är oklart, men Tom Lidström som står bakom Clearlife tycker att reishi är en fantastisk produkt.

– Traditionellt har reishi använts mycket som en ört för att hjälpa till vid meditation eller inre lugn. Och då kan man ju tänka i moderna termer att det kan relateras till nervsystemet, att det kan ha en effekt på nervsystemet på något sätt, säger han.

Inga vetenskapliga belägg

Inom EU finns inga godkända hälsopåståenden om reishi. Däremot har ett påstående om att svampen skulle bidra till ”fysiskt välmående”, avslagits, med motiveringen att det saknas tillräckliga vetenskapliga belägg för detta.

Trots det har företaget Clearlife lanserat medlet som en produkt som skyddar kroppen ”fysiskt, immunologiskt, mentalt och andligt”. Man har på sin hemsida även påstått att det motverkar stress och sömnbrist.

SVT Nyheter Väst har bett psykiatriprofessorn Mikael Landén vid Göteborgs Universitet att granska de hälsopåståenden som Clearlife för fram om reishi på sin hemsida, och hans dom är hård.

– Det här säger ingenting. Det är en skämttext. Ingenting av det som står här har någon mening. Alltså, den är ju välskriven och så, det är inga stavfel. Men innehållet är helt tomt.

”Det är som att äta russin”

Ett påstående fastnar dock Mikael Landén för, reishi sägs nämligen inte ge några biverkningar ens vid mycket stora doser.

– Så skulle det kunna vara faktiskt. Och då är det förmodligen så att det inte har några effekter överhuvudtaget. Det är som att äta russin. Russin är också mycket säkert även vid mycket stora doser.

Tom Lidström på Clearlife tar Landéns kritik med ro.

– Det är bra att texten är substanslös från medicinskt håll. Vi vill inte saluföra något som att det är en medicin, ur den synvinkeln som sjukvården i dag ser på medicin.

– Att det ska vara ett enskilt ämne, som har en specifik funktion i kroppen. Vi säljer ju inte sådant, vi säljer ju inte läkemedel. Så tycker han så, då har väl vi lyckats då.

Hur tänker du då?

– En läkare, vad tittar han efter? Vad kan han om kinesisk medicin? Och vad har han läst om reishi tidigare?

Inget olagligt

I Sverige finns patientsäkerhetslagen, en lag som hindrar kvacksalveri när det gäller svåra fysiska sjukdomar som exempelvis HIV eller cancer. Men när det kommer till att påstå att man kan bota psykiska sjukdomar med exempelvis kosttillskott, finns inget hinder i lagstiftningen. Vem som helst kan påstå sig bota vilket psykiskt tillstånd som helst, med i princip vad som helst. Helt lagligt.

– Det finns starka ekonomiska krafter som motsätter sig en reglering. Det går att tjäna mycket pengar på det, säger Mikael Landén.

Hur ser du på att det är lagligt?

– Det borde verkligen till en ändring, det borde inte vara lagligt.

Det Mikael Landén ser som det största problemet med nuvarande lagstiftning är att det finns risker att psykiskt sjuka lockas att ta till kosttillskott, som exempelvis reishi, istället för att söka sig till den traditionella vården. Under tiden patienten går miste om medicin och terapi, kan de psykiska besvären tillta och i slutändan finns risken att patienten då tar sitt liv.

– Psykisk sjukdom kan vara en dödlig sjukdom, men det finns behandling mot exempelvis självmordstankar. Det finns psykologiska behandlingar och det finns medicinska behandlingar och det är det vi är experter på inom psykiatrin.

Ber om rådgivning

För att pröva hur Clearlife guidar sina kunder skickar vi från SVT Nyheter Väst ett mail till företagets rådgivning. I mailet utger vi oss för att vara en kvinna med återkommande självmordstankar. Vi frågar om reishi kan bota de psykiska besvären. Det här är utdrag ur svaret vi får:

”Ja, Reishi är en produkt som enligt kinesernas gamla kunskap kan hjälpa till att stabilisera sinnen och känslorna.”

”Jag skulle rekommendera dig att pröva med 1/2 till 1 tsk, två gånger per dag.”

Ingenstans råds kvinnan att ta kontakt med sjukvården för sina besvär. Mailet är undertecknat Tom Lidström.

När vi konfronterar Tom Lidström med mailet säger han att han återkommande får mail av den här typen från psykiskt sjuka människor, men att han brukar rekommendera att de tar kontakt med sjukvården. Att han inte gjorde så den här gången menar han är ett misstag som han beklagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer