Therese Bergman på Smådjurschansen i Odensbacken berättar att allt fler tamkaniner lämnas åt sitt öde. Foto: SVT

Många kaniner dumpas utomhus: ”Vi är chockade”

Uppdaterad
Publicerad

Kaniner som dumpas i skogspartier, i bostadsområden och ställs ut i burar. Flera djurorganisationer larmar om att det i år är fler kaniner än någonsin som ingen vill ha. Therese Bergman driver en djurorganisation som tar emot kaninerna och hon tror att det är en pandemieffekt.

– Man kommer på att man egentligen inte har tid med en kanin och släpper ut den, säger hon.

I klippet beskriver Therese Bergman problemet med att kaniner släpps ut i naturen.

Det är många som vill bli av med sina kaniner just nu. Flera djurorganisationer som tar emot och omplacerar kaniner larmar om ett extremt tryck.

Therese Bergman från Örebro driver den ideella föreningen Smådjurschansen som omplacerar kaniner. De har samarbete med jourhem på flera platser i Sverige som nu snabbt fylls upp, och i ett inlägg på sociala medier vädjar hon om att fler ska öppna upp sina hem för en omplacerad kanin.

– Vi har aldrig fått in såhär mycket kaniner som nu, säger hon.

SVT Nyheter Väst har pratat med flera olika djurorganisationer som tillsammans har tagit emot samtal om fler än 100 kaniner. För Smådjurschansen handlar det om ett femtiotal, men fler står på kö för att omhändertas.

Ringer varje dag

Kaninerna kommer dels från familjer som hör av sig till Therese och av en eller annan anledning inte kan ha kvar sin kanin. Men många hör också av sig om kaniner som hittats i skog och mark.

– Det ringer i stort sett personer varje dag som har hittat kaniner. Utan ideella jourhem kan vi inte ta hand om dem, säger Therese Bergman.

Tamkaniner går under djurskyddslagen, men räknas som hittegods om de springer löst. En bortsprungen kanin ska därför anmälas till polisen. Men många kaniner går under radarn, menar Therese Bergman.

– Det är inte alltid som polisen har tid att hjälpa till, säger hon.

Hit kan du vända dig om du hittar en kanin utomhus

Om du hittar en tamkanin utomhus som verkar bortsprungen och du inte lokaliserar ägaren:

Polisen (lösspringande djur eller vid misshandel av djur)

Telefon: 114 14 eller i akuta fall 112

Djurplågeribrott straffas enligt brottsbalken. Vid misstanke om att djurplågeri föreligger skall detta anmälas till polisen som utreder om ett brott har begåtts.

Länsstyrelsen (vanvårdade tamdjur)

Länsstyrelsen (Västra Götaland): 010-2245050 (vardagar 9-12)

djurskydd.vastragotaland@lansstyrelsen.se

Djurambulansen (skadade tamdjur)

0771–999112 direkt till den chaufför som kör jouren i Västra Götaland/Göteborgsområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.