Foto: Tolletaten

Rekordbeslag i Svinesund – knark för 100 miljoner

Publicerad

Tack vare den erfarne narkotikahunden Ollie har den norska tullen gjort ett rekordbeslag av narkotika vid gränsen i Svinesund.

Beslaget i juni i fjol på 507 kilo narkotika bestående av hasch, amfetamin, heroin och kokain, är det största som den norska tullen gjort i Svinesund och har hållits hemligt av utredningstekniska skäl.

Enligt fraktsedeln skulle lasten bestå av 4,5 ton plasttofflor. Men då lastbilens påhängsvagn undersöktes hittade man förutom skor en pall full med narkotika, inslaget i plast och säckväv.

Största beslaget någonsin

– I marknadsvärde är detta det största beslag vi någonsin gjort. Vi uppskattar att narkotikan har ett värde på 100 miljoner kronor, säger tullchef Øystein Børmer till NRK.

Den nederländska chauffören i 40-årsåldern är misstänkt för grovt narkotikabrott. Han hävdar att han inte kände till narkotikalasten.

Åtal väntas under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.