Hoppas på turistrekord vid Hornborgasjön: ”Flera danska turistbussar varje dag”

Publicerad

– Vi hoppas och tror på rekord i år, säger föreståndaren på Naturum vid Hornborgasjön. Över 17 000 tranor har just nu samlats vid sjön, men det är inte tranorna som förväntas slå rekord.

Efter två år av stiltje på grund av pandemin har nu utställningshallen och informationscentralen Naturum vid Hornborgasjön slagit upp portarna igen.

Tranorna har ju hela tiden rastat vid de näringsrika våtmarkerna, men turisterna har lyst med sin frånvaro. Nu har restriktionerna släppts och bussarna står på kö.

– Vi har flera danska turistbussar varje dag och resorna hit är fullbokade, berättar Sofie Stålhand som är föreståndare på Naturum.

Tror på fler än 150 000

Ett normalår kommer omkring 150 000 besökare från hela världen, men i år tror man att den siffran slås med råge.

– Tranrekordet på 27 300 tranor från april 2019 kommer vi nog inte över i år, men när antalet besökare räknas ihop efter påsk förväntar vi oss att det landar på betydligt fler än 150 000, säger Sofie Stålhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.