Rekordmånga har startat företag på gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet gymnasieelever som driver så kallade UF-företag är rekordmånga det här läsåret. Ta tillvara på överbliven ull, hållbara take away-muggar eller tygpåsar som kan återanvändas är några exempel på ungdomars kreativa idéer. Mest har UF-företagen ökat i Jönköping och Skaraborg.

– I år har vi ökat väldigt mycket på Naturbruksskolorna, men också på Teknikprogrammet. Det är mycket fokus på hållbarhetsfrågor, konstaterar Louise Samuelsson, regionchef på Ung företagsamhet Skaraborg.

Ung företagsamhet, UF, är en ideell utbildningsorganisation. Vid många av landets gymnasieskolor kan elever starta UF-företag – ett slags hobbyföretag för att lära sig hur det är att driva ett företag. Eleven skriver en affärsplan och driver sin verksamhet under ett läsår, men företaget är momsbefriat och måste avslutas under läsåret.

– Vi har haft företag som gjort miljonbelopp, det är ovanligt men det har hänt, säger Louise Samuelsson, regionchef Ung företagsamhet Skaraborg.

Tog tillvara på ull – blev svensk mästare

Isak Drougge från Lidköping är svensk mästare i ung företagsamhet. Tillsammans med två kompisar drev han ett företag som tog tillvara på överbliven ull. Nu jobbar han med att hjälpa unga som drivit UF-företag i skolan och som nu vill starta ”riktiga” företag.

– Vi kan stötta dem med till exempel kurser i hur man går tillväga för att starta upp sitt företag, säger Isak Drougge.

Rekord hittills

36 273 elever driver just nu UF-företag i landet – rekord hittills. I Jönköpings län har ökningen i år varit 25 procent. I Skaraborg, som är eget område inom UF, är ökningen näst störst i landet med 20 procent. I Jämtland är ökningen femton procent och i Norrbotten och Kronoberg 12 procent. Därefter kommer Göteborg med 10 procent. Sett till hela landet är ökningen fem procent. Se hela tabellen i faktarutan nedan.

Elever på ekonomprogrammet har dominerat bland UF-företagarna. Men på senare år har det blivit populärt även bland till exempel tekniker och samhällsvetare – och på yrkesprogrammen.

Förändring antal UF-företag per område

Förändring av antalet UF-företag läsåret 2021/22 jämför med läsåret 2020/21

1 Jönköping +25%

2 Skaraborg +20%

3 Jämtland +15%

4 Norrbotten +12%

5 Kronoberg +12%

6 Göteborg +10%

7 Dalarna +8%

8 Östergötland +8%

9 Värmland +8%

10 Blekinge +8%

11 Örebro +6%

12 Kalmar +6%

13 Stockholm +5%

14 Västernorrland +5%

15 Skåne +4%

16 Gävleborg +4%

17 Älvsborg +3%

18 Fyrbodal +2%

19 Halland -2%

20 Västmanland -3%

21 Uppsala -8%

22 Västerbotten -11%

23 Södermanland -15%

24 Gotland -21%

Hela landet 5%

Källa: Ung företagsamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.