Else Marie Hallqvist, rektor på Nytorpsskolan valde att spräcka budgeten. Foto: SVT

Rektorns drastiska åtgärd för att rädda ”skolan som gud glömde”

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn på Nytorpsskolan i Hammarkullen tog saken i egna händer och spräckte medvetet sin budget. Hon valde enligt henne själv att rädda eleverna på skolan som var på väg utför.

Efter sin första dag på jobbet i början av 2018 var rektorn Else-Marie Hallqvist i chock. Hon hade valt att flytta från Örebro till Göteborg för att ta sig an en utmanande skola. Och utmanande blev det.

– Jag tänkte att det här är under all värdighet, under all kritik. Jag beskrev det som ”skolan som gud och alla andra glömde”, säger Else Marie Hallqvist.

Korridorena var strippade på möbler, allt som sattes upp förstördes. Våld och hot var vardag. De få träbänkar som fanns var fastskruvade i väggarna. Trots det har en lärare tagit en bild när bänkarna lagts på hög för att skolan skulle brännas ner. Brandlarmen gick flera gånger i veckan och bara 43 procent av eleverna hade godkänt i alla ämnen.

Ångrar inte att hon struntade i budgeten

Else-Marie Hallqvist bestämde sig för att vända trenden på skolan och hon är en av få som lyckats. Men hon gjorde det genom att strunta i sin egen budget. Hon ligger nu på fem miljoner minus och hon ångrar ingenting. Men nu kan hennes beteende få förödande konsekvenser.

Sveriges utbildningsminister Anna Ekström tackar nej till intervju med motiveringen: ”Ministern ställer gärna upp på intervju om utsatta skolor men kan inte kommentera en enskild rektors arbete”

Se reportaget om skolan som kom ur krisen och vad Else-Marie Hallqvist vill se framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.