Genom att sätta in luftrenare på förskolor ska man undersöka om barnen håller sig friskare Foto: TT

Renare luft kan ge friskare barn

Uppdaterad
Publicerad

Hur ofta barn stannar hemma sjuka varierar kraftigt mellan olika förskolor i Västra Götaland. Läkare på Skaraborgs sjukhus ska undersöka om luftkvalitén i lokalerna ligger bakom de stora skillnaderna.

– Vi tror att om man reducerar mängden partiklar i inomhusluften så kan man minska sjukdomarna bland barnen, säger överläkare Per Gustafsson vid barn-och ungdomsmedicin på Skaraborgs sjukhus.  

I oktober inleder han tillsammans med kollegan och specialistläkaren Maher Abbas en forskningsstudie med 20 förskolor i Västra Göteborg. Hälften av förskolorna kommer att få elektrostatiska luftrenare uppsatta på fönster och väggar. Det man vill undersöka är om barnen på de förskolor där luften renas blir friskare. Luftpartiklarna kommer bland annat från kläder, damm, mjäll och trafik.

Specialistläkaren Maher Abbas och överläkare Per Gustafsson leder forskningsstudien om inomhusluften i förskolorna Foto: Skaraborgs sjukhus

– De små barnen är, förutom äldre människor, den mest sårbara gruppen. Deras omogna immunsystem måste ta hand om alla dessa partiklar och ibland blir det för mycket, menar överläkare Per Gustafsson.

Fler sjuka på vissa förskolor

Förskolepersonalen i Västra Götaland för statistik över hur ofta barn är sjuka och vad de har för åkommor. Genom att sammanställa statistiken har man sett att sjukfrånvaron varierar kraftigt mellan olika förskolor i Göteborg

– Vissa förskolor har runt fyra procents sjukfrånvaro per månad och andra förskolor ligger på tio procent, säger överläkare Per Gustafsson.

200 förskolebarn deltar

Tidigare har det gjorts satsningar i Västra Götalandsregionen på att förbättra handhygien på förskolorna och att öka användningen av handsprit.

– Det har inte gett den effekt man önskat, alltså att minska sjukdomarna. Vi tror att mycket av smittan är luftburen, säger överläkare Per Gustafsson.

Studien kommer att pågå mellan oktober 2017 och mars 2018. Totalt deltar 200 barn i åldrarna 3-5 år i Göteborg i forskningsprojektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.