Sopbilen ska kunna backa samtidigt som förare går bakom fordonet och tömmer kärl. Foto: Volvo

Nytt samarbete om självkörande sopbil

Publicerad

I framtiden ska sensorer göra att sopbilar ska kunna ta sig fram i tätbebyggda områden utan att någon sitter bakom ratten. Och i en nära framtid kan den dyka upp i ett bostadsomårde nära dig.

Den självkörande sopbilen som är gjord för stadsmiljö ingår i projektet mellan kommunägda miljöföretaget Renova och AB Volvos forskningsprojekt inom autonoma fordon.

Sopbilen ska bland annat göra det säkrare att köra i tätbebyggda områden. Till exempel när den backar läser sensorer kontinuerligt av omgivningen och stannar direkt om ett plötsligt hinder upptäcks.

Rutten som sopbilen kör förprogrammeras och lastbilen kan sedan köra från kärl till kärl. Föraren går bakom den backande sopbilen och slipper ta sig in och ut ur förarhytten vid varje tömning.

Få hjälp med funktionen

Skälet till att Volvo testar fordonet tillsammans med Renova är att de ska hjälpa till med funktionen i forskningsprojektet.

– I det första ledet testar vi själva och i det andra ledet kommer Renova med deras tankar om funktionaliteten, säger Johan Tofeldt, projektledare för forsknings- och utvecklingsprojekt inom autonoma fordon på AB Volvo.

Den självkörande lastbilen kommer enligt Volvo också ge miljömässiga fördelar. Växling, styrning och hastighet optimeras för att ger lägre bränsleförbrukning och utsläpp.

Ska testas i tätbebyggt område

I nuläget har inga tester gjort på allmän väg. Först krävs mer körning på en testbana innan de kan ge sig ut i villakvarter.

– Det är inte klart vart vi ska göra testerna men det kommer bli på många olika ställen och sedan ha en dialog med Renova. Det kan till exempel vara så att de vill att vi ska testa på ett ställe där de upplever en problematik, så det kommer bli på flera olika ställen, säger Tofeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.