På Bredfjällsgatan i Göteborg ska hyresgästerna kunna välja mellan tre renoveringsnivåer, där den lägsta innebär att det inte blir någon hyreshöjning. Foto: SVT

Renovering utan hyreshöjning i Hammarkullen

Publicerad

Hyresgäster på Bredfjällsgatan i Göteborg slipper hyreshöjning vid renovering. Det står klart efter förhandlingar mellan kommunala Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen.
– Det är en jätteviktig delseger för både hyresgästerna och Hyresgästföreningen, säger Kristofer Lundberg, Hyresgästföreningen.

På Bredfjällsgatan i Hammarkullen i Göteborg ska det provas någonting nytt. Där ska 55 lägenheter renoveras och för första gången kan hyresgäster välja ett alternativ som innebär att det inte blir någon hyreshöjning. Något som tidningen Hem och Hyra var först med att rapportera om.

Det ska gå att välja mellan tre olika nivåer på renoveringen. En nivå som är en vanlig underhållsrenovering utan standardhöjning och sedan ytterligare två nivåer, med lite lyxigare tillval. Det kan handla om kakel och klinker i stället för matta i badrum och tillval av diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare.

– Det är för att garantera att alla kan ha råd att bo kvar efter renoveringen, säger Kristofer Lundberg, regionsordförande för Hyresgästföreningen i västra Sverige, till SVT Nyheter Väst.

Tog över från privat ägo

Enligt honom är husen på Bredfjällsgatan i ett mycket dåligt skick och en del är rent hälsofarliga eftersom tidigare privata ägare inte genomfört sedvanligt underhåll. För fyra år sedan tog det kommunala Bostadsbolaget över husen från ett riskkapitalbolag.

– Vi börjar med dessa 55 lägenheterna och sedan ska vi tillsammans med Hyresgästföreningen utvärdera resultatet. Alla våra cirka 460 lägenheter kommer att renoveras eftersom, säger Kicki Björklund, vd på Bostadsbolaget.

Hon uppger att de inom koncernen har bestämt att 20 procent av deras bestånd ska behålla hyran vid underhållsrenovering utan standardhöjning.

– Jag tycker det är viktigt att hyresgästerna ska få välja för det finns de som varken kan klara av eller vill ha en högre hyra. Men vill man ha ett modernare kök eller badrum så kan man betala för det, säger hon.

Kristofer Lundberg säger att det behövs en större diskussion om hur staten ska kunna gå in och hjälpa till med finansieringen av miljonprogrammen inom allmännyttan, men han är ändå ganska nöjd i dag.

– Jag vill poängtera att det här inte hade varit möjligt utan trycket från hyresgästerna själva, som drivit det här som ett krav, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer