Bohusbanan skulle öppnat igen till vintern 2024 – men den tisdplanen ser ut att försenas. Foto: SVT

Renoveringen av Bohusbanan försenas – inte klar vintern 2024

Uppdaterad
Publicerad

Bohusbanan skulle öppnat igen till vintern 2024 – men den tisdplanen kommer att försenas.

– När vi började riva i berget såg vi att det var andra förutsättningar än vi räknat med, säger Jonathan Isaksson, projektledare.

Det omfattande renoveringsarbetet av Bohusbanan innefattar bland annat att tio tunnlar mellan Uddevalla och Stenungsund ska renoveras. Planen från början var att järnvägen, som nu är helt avstängd, åter skulle vara i bruk under vintern 2024.

Men så blir det inte. Rivningsarbetet i tunnlarna drar ut på tiden, mycket kopplat till att man behövt ta ut större mängd bergmassa än planerat.

– Vi har nya förutsättning i fem av de åtta tunnlar vi hittills har rivit i, säger Jonathan Isaksson, projektledare på Trafikverket.

Ny tidsplan senare i höst

Hur stora förseningar detta skapar vet man ännu inte. En ny tidsplan ska presenteras senare i höst då man räknar med att rivningsarbetet kunnat slutföras.

– Självklart förstår vi att avspärrningar och buller skapar frustration men vi ber ändå allmänheten ha förståelse för att läget är som det är, och framförallt att man respekterar dom avspärrningar som finns runt arbetsplatserna. Det handlar ju om säkerhet. säger Jonathan Isaksson.

SVT Nyheter Väst besökte arbetet med järnvägen tidigare i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ned i tunnlarna på Bohusbanan i klippet ovan. Foto: Lisa Johansson/SVT

Renoveringen av Bohusbanan

Under 2023 och 2024 pågår en upprustning av Bohusbanan som består av renovering av tunnlar, slipersbyten och upprustning av kontaktledningsanläggningen på sträckan mellan Stenungssund och Uddevalla. Upprustningen görs för att minska risken för trafikstörningar, öka kapaciteten och förlänga livslängden på anläggningen. Under tiden som upprustningen pågår är all tågtrafik avstängd och ersättningsbussar sätts in. Var dock fortfarande uppmärksam när du passerar plankorsningar på sträckan då arbetsfordon rör sig i spåren.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.