Erik Halkjaer, ordförande i föreningen Reportrar utan gränser, diskuterade journalistik i Borås under tisdagen. Foto: SVT

Reportrar utan gränser: ”Klimatet för journalister i Sverige allt sämre”

Publicerad

Klimatet för oberoende journalistik håller på att förändras till det sämre här i Sverige. Det menar föreningen Reportrar utan gränser. Sverige står inte längre lika immunt mot den utveckling som sker i delar av Europa, där bland annat public service har monterats ner eller blivit regeringars propagandaorgan.

Föreningen Reportrar utan gränser, som oftast förknippas med att jobba för skydda oberoende journalistik i andra länder, ser nu hur även klimatet för oberoende journalistik håller på att förändras till det sämre här i Sverige.

”Viktigt att prata om det här”

En problematik man diskuterade med journalister och gymnasieungdomar i Borås under tisdagen.

– Vi ser en utveckling där den här problematiken kryper närmare oss. Vi har alltid jobbat globalt i andra länder, långt bort men nu ser vi en utveckling i Europa i bland annat Polen, och även i Sverige ser vi hot och hat mot journalister så det känns att det är viktigt att prata om det här, säger Erik Halkjaer, ordförande i föreningen Reportrar utan gränser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer