I maj ansökte Göteborgsbaserade reseförmedlaren Resia om rekonstruktion. Resebranschen hör till de hårdast drabbade. Foto: SVT

Resebyrån Resia ansöker om rekonstruktion

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgsbaserade reseförmedlaren Resia ansöker om rekonstruktion, enligt handlingar till Göteborgs tingsrätt.

– Extremt tuff situation, säger Bo Jakobsson, Chief Purchasing Officer på Resia Travel Group.

Frånvaron av kunder som vill resa inom Sverige och utomlands har slagit hårt mot resebranschen, så även mot Resia.

”Nyförsäljningen av resor är just nu i stort sett obefintligt och koncernbolagen får dagligen mottaga avbokningar med krav på återbetalning från kunder”, skriver Resia i rekonstruktionsansökan.

Coronapandemin

Koncernen har börjat få betalningssvårigheter och på sikt kommer inte Resia Travel Group eller koncernens dotterbolag kunna möta alla betalningsförpliktelser, inklusive löneutbetalningar.

– Vi jobbar på att presentera en rekonstruktionsplan till i början av juni, säger Peter Björnram, rekonstruktör och advokat.

Han fortsätter:

– Då ska den diskuteras med fordringsägarna både i Göteborgs och Värmlands tingsrätt. Resia har en tuff tid framför sig, med eventuella personalneddragningar, men vi ska igenom det här.

I klippet nedan ser du ett reportage om hur resebyråer hamnar i kläm mellan kunderna och flygbolagen.

Resia

Koncernen som består av moderbolaget Resia Travel Group och dotterbolagen Resia AB och Bengt-Martins AB har totalt 300 anställda.

Resia-koncernen hade en försäljning på närmare 2,9 miljarder under 2019 enligt den senaste årsredovisningen. Nettoomsättningen skrevs till 639,6 miljoner kronor och resultatet till minus 9 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet