Foto: SVT

Resebyrån Resia ansöker om rekonstruktion

Uppdaterad
Publicerad
Göteborgsbaserade reseförmedlaren Resia ansöker om rekonstruktion, enligt handlingar till Göteborgs tingsrätt.
– Extremt tuff situation, säger Bo Jakobsson, Chief Purchasing Officer på Resia Travel Group.

Frånvaron av kunder som vill resa inom Sverige och utomlands har slagit hårt mot resebranschen, så även mot Resia.

”Nyförsäljningen av resor är just nu i stort sett obefintligt och koncernbolagen får dagligen mottaga avbokningar med krav på återbetalning från kunder”, skriver Resia i rekonstruktionsansökan.

Koncernen har börjat få betalningssvårigheter och på sikt kommer inte Resia Travel Group eller koncernens dotterbolag kunna möta alla betalningsförpliktelser, inklusive löneutbetalningar.

– Vi jobbar på att presentera en rekonstruktionsplan till i början av juni, säger Peter Björnram, rekonstruktör och advokat.

Han fortsätter:

– Då ska den diskuteras med fordringsägarna både i Göteborgs och Värmlands tingsrätt. Resia har en tuff tid framför sig, med eventuella personalneddragningar, men vi ska igenom det här.

I klippet nedan ser du ett reportage om hur resebyråer hamnar i kläm mellan kunderna och flygbolagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cecilia Andersson och Maria Hasselskog driver en resebyrå i Göteborg – hör deras vädjan om stöd för att kunna ersätta sina kunder i klippet ovan. Foto: SVT

Resia

Visa

Koncernen som består av moderbolaget Resia Travel Group och dotterbolagen Resia AB och Bengt-Martins AB har totalt 300 anställda.

Resia-koncernen hade en försäljning på närmare 2,9 miljarder under 2019 enligt den senaste årsredovisningen. Nettoomsättningen skrevs till 639,6 miljoner kronor och resultatet till minus 9 miljoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet