Totalt har ungefär 200 rum som blivit drabbade av vägglöss på Restad gård. Foto: SVT

Restad gård drabbat av vägglöss

Publicerad

Hälften av rummen på Migrationsverkerkets asylboende på Restad gård i Vänersborg har drabbats av vägglöss. Boende som SVT Nyheter Väst har pratat med vittnar om många har blivit bitna och att saneringen dragit ut på tiden.

Hans Fagerlin, sektorschef Migrationsverket berättade att Restad gård haft problem med vägglöss under en längre tid.

– Tidigare har vi infört punktinsatser. I augusti i år eskalerade allt och då bestämde vi oss för att ta till en rad olika åtgärder för att komma till bukt med problemet, säger han.

Saneras fram till jul

Totalt rör det sig om ungefär 200 rum som blivit drabbade. Asylboendet har sanerats i tre veckor och kommer pågå fram till jul då Migrationsverket räknar med att problemet ska vara löst.

– Migrationsverket hjälper till men lössen ställer till med stora problem. Jag bor här och har tre barn men kan inte sova hemma, säger Aweys Mahmoud som bor på Restad gård.

Boende har berättat för SVT Nyheter Väst att många blivit bitna och att saneringen tagit tid.

– Det är så klart olyckligt att de har den upplevelsen. Det här är ett problem som vi tar på största allvar som vi också visar med alla åtgärder som vi vidtar nu. Men vi hade också kunnat vara bättre med den individuella återkopplingen, säger Hans Fagerlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.