Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Hansson, utvecklingsledare samordning Resursteam heder hos Göteborgs stad. Foto: SVT

Resursteam heder i Göteborg larmar: “Ökad risk att barn förs bort på jullovet”

Uppdaterad
Publicerad

Inför jullovet ökar risken att barn förs utomlands för exempelvis barnäktenskap eller för att utsättas för omskärelse. Det larmet kommer nu från Resursteam heder i Göteborg som vill att både skolpersonal och resande på flygplatser är extra uppmärksamma.

– Vi ber skolpersonal att vara mer uppmärksamma på de här ökade riskerna i samband med lovet, säger Linda Hansson, utvecklingsledare samordning Resursteam heder hos Göteborgs stad.

Resursteam heder finns runt om i Göteborg och möter barn och vuxna som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. De har både kännedom om barn som förts utomlands och om barn där myndigheter har kunnat stoppa resan. En del av barnen är i förskoleålder, och förs utomlands för att genomgå könsstympning.

Inför jullovet ser teamet nu en ökad risk att barn förs bort, eftersom det oftare sker i samband med loven. Inför jullovet har nu Göteborgs stad en satsning tillsammans med andra myndigheter, där man skickar ut informationsmaterial till skolorna.

Satsning på Landvetter flygplats

I december kommer Resursteam heder också, tillsammans med gränspolisen, vara på Landvetter flygplats för att informera om risken att barn förs utomlands.

– Flygplatsen är den sista möjligheten vi har. Har ett barn väl förts utomlands är det jättesvårt att få det tillbaka till Sverige, säger Linda Hansson.

Det går att vara anonym i kontakt med teamet, som också är mobilt och möter upp de sökande där det passar.

Hör Linda Hansson från Resursteam heder om riskerna inför jullovet, i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.