Foto: SVT

RFSL har öppnat HIV-mottagning i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige finns många som lever med hiv utan att veta om det. För att få fler homosexuella män att testa sig har RFSL i Göteborg dragit igång projektet Checkpoint. 

Joakim Berlin var 18 när han fick reda på att han hade hiv. Det var av en slump, när han testade sig för att bli blodgivare.

– Det var en chock. Då hade man bilden från 80-talet att man skulle dö med en gång. Många var livrädda för en.

Trodde du själv att du skulle dö av det?

– Ja, det trodde jag.

Ett stort mörkertal

Sedan Joakim Berlin blev HIV-smittad har många år passerat och i dag är HIV ett virus man kan leva med. Läkemedlen som finns är effektiva och den som tar sin bromsmedicin kan räkna med ett lika långt liv som någon som inte är smittad. Ändå är det många som inte testar sig.

– Det vi vet är att det finns ett stort mörkertal just därför att de som testar positivt i dag har fått HIV av en annan person som inte vet om att den har HIV. Därför behövs en mottagning som denna, säger Linda Palhamn, projektledare för Checkpoint.

Svar inom 20 minuter

För att fånga upp framför allt män som har sex med män öppnade RFSL och Positiva gruppen i höstas mottagningen Checkpoint i Göteborg. Mottagningen har öppet en kväll i veckan i RFSL:s lokaler, och drivs av personer som själva är HBTQ. Här kan man göra ett HIV-test och få svar inom 20 minuter. Testet kostar heller ingenting – och man kan vara helt anonym.

 – Även om det finns möjligheter att vara anonym inom sjukvården finns det de som inte känner till det eller inte känner sig bekväma med att gå dit, säger Linda Palhamn.

Hon berättar att man genom forskning sett att det fungerar väldigt bra med mottagningar utanför sjukvårdens regi.

– Det öppnar upp möjligheterna för fler människor att komma och testa sig. Det är enklare och vi ska kunna vara ett komplement till sjukvården.

Under de dryga tre månader som Checkpoint har haft öppet har 45 personer kommit dit. För den som testar positivt finns upparbetade kontakter med sjukvården. För den som vill ventilera sina tankar finns stödpersoner, som Joakim Berlin.

– De som får HIV i dag får ju reda på ganska snabbt att de ska leva med HIV och det finns bra HIV-läkemedel som inte gör att man är smittsam.

– Nu handlar det mer om att stärka individen att våga vara sig själv och berätta för vänner så att man kan få stöd om det skulle hända någonting, säger Joakim Berlin till SVT Västnytt.

Kampen mot HIV är temat för Musikhjälpen som precis startat i SVT och Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.