Både RFSL och HOMAN, som arbetar för bättre attityder gentemot hbtq-personer, är ense om att det finns mycket att jobba med i förorten. Foto: Privat

RFSL Göteborg: ”Finns mer problematiska miljöer i förorten”

Uppdaterad
Publicerad

RFSL Göteborgs ordförande Andreas Hernbo konstaterar att hbtq-personer har mer att oroa sig för i utsatta områden i staden. Men han vill inte säga att de är farligare.

– I en segregerad stad finns fler sfärer i samhället där man inte kan känna tillit till omgivningen och vara öppen och leva fullt ut, säger Andreas Hernbo.

RFSL Göteborg har 850 medlemmar och dess ordföranden, Andreas Hernbo, bor i Biskopsgården. Han säger själv att han inte känner av några hårdare attityder gentemot honom som gay-person i sitt bostadsområde jämfört med hur det är i andra delar av staden. Men det kanske kan hänga ihop med att han inte rör sig inom vissa miljöer och sociala sammanhang, konstaterar han.

Däremot finns det medlemmar inom RFSL Göteborg som känner av en hårdare attityd i vissa områden.

– Det finns mer problematiska miljöer i förorten, men det har generellt att göra med makt och segregation, säger Andreas Hernbo.

Tuffa attityder

En annan organisation som jobbar för bättre attityder gentemot hbtq-personer i Göteborg är Homan. Den har funnits sedan början av 2000-talet och har drygt 50 medlemmar som är homosexuella och med bakgrund i ett annat land.

Här uppger ordföranden att man upplever att attityderna har blivit tuffare gentemot hbtq-personer på flera håll – inte minst i utsatta områden.

– Det är mycket förlöjligande och man vill förminska oss och vår rätt att leva, säger Ardeshir Bibakabadi.

Homan: Finns moralpoliser

Ardeshir Bibakabadi är muslim och öppet homosexuell sedan mitten av 1990-talet. Han har varit ute på många skolor och föreläst i ämnet. På en skola blev han attackerad av eleverna och har polisanmält händelsen som var för några år sedan.

Han märker också av en slags moralpolis i förorten som vill driva tillbaka gay-rörelsen.

– Det är väldigt svårt att leva öppet som hbtq i förorten i dag.

Under West Pride-paraden i år blev tåget han gick med i hånat öppet av personer när de passerade Brunnsparken och de fick höra fula könsord kastade efter sig på olika språk.

– Det var väldigt förnedrande, säger han om hur de bemöttes.

Gays in Angered vill skapa bättre attityder

Andra föreningar som arbetar för skapa bättre attityder gentemot gay-personer i Angered är Gays in Angered som startade år 2012. Här riktar man sig till personer mellan 13-30 år och är i dag ett 50-tal medlemmar.

Föreningen träffas en gång i veckan. Då får personer som komma och hänga med andra likasinnade. På hemsidan skriver man ”GIA är ett separitistiskt rum där hbtq-personer får uppleva hur det är att vara norm, för ett tag. Till skillnad från samhället där vi ständigt utmålas som avvikare”.

I klippet nedan hör 21-årige Ali som berättar om vad han utsatts för som homosexull på Angeredsgymnasiet

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.