Satsning på nya billigare hyreslägenheter – högre hyror än planerat med indraget stöd

Publicerad

Helt nyproducerade hyreslägenheter – med relativt låg hyra. Det är planen för projekten som kommunala Framtiden byggutveckling genomför i Gårdsten, Lövgärdet och Gamlestan i Göteborg. Nu riskerar dock hyrorna för en del lägenheter bli högre efter att riksdagen fattat beslut om M, KD och SD-budgeten.

I klippet ovan kan du följa med in i det nybyggda huset vid Beväringsgatan i Göteborg.

– Jag är oerhört nöjd med ert arbete, och titta vad fint skiffertaket helt täckt med solceller är!

Det är en stolt Martin Blixt, vd för kommunala Framtiden byggutveckling som visar runt i det nybyggda 15-våningshuset som tornar upp sig vid Beväringsgatans hållplats i Göteborg.

Huset kostar nästan en halv miljard att bygga och av det kommer 75 miljoner från staten i form av investeringsstöd för hyresrätter. Det gör att hyran för en tvåa på 50 kvadrat kan hållas lägre än andra nybyggen.

Högre hyror framöver

– Jag betalar ungefär 7 500 kronor, säger Reine Eliasson som flyttade in dagen innan vi träffar honom. Jag har funderat på varför hyran är så mycket lägre än andra liknande projekt.

I budgeten för 2022 som riksdagen klubbade i november drar M, KD och SD in investeringsstödet. Det får konsekvenser för andra projekt där Framtiden byggutveckling försökt hålla hyrorna lägre.

– För en vanlig tvåa kommer hyran höjas med ungefär 1 000 kronor i månaden, säger Martin Blixt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.